După vizita la Alba Iulia, ministrul Culturii a făcut câteva precizări

- Actualitate - februarie 6, 2024
Distribuie

A fost o plăcere să mă aflu la Alba Iulia (3 februarie 2024), în capitala istorică a Transilvaniei, precum și în Palatul Principilor, un loc cu o extraordinară rezonanță politică și culturală, și o dovadă incontestabilă a faptului că la nivel local a existat înțelegere și viziune asupra importanței valorizării patrimoniului, care, în definitiv, stă la baza dezvoltării regiunii.

Aici, s-a făcut istorie transilvăneană și istorie românească, iar această istorie este astăzi sărbătorită prin inaugurarea Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei, un loc în care istoria întâlnește cultura, iar ambele contribuie la frumusețea și la prestigiul Cetății Alba Iulia.

Toți cei care vor păși în acest muzeu vor avea privilegiul unei călătorii în trecutul fascinant al Transilvaniei, înțelegând mai bine o epocă foarte interesantă, aflată la intersecția dintre medieval și modern, dar aflând și poveștile de viață ale celor care au condus Ardealul cu sute de ani în urmă.

Expoziția pe care am văzut-o astăzi, ilustrează momente istorice semnificative și evenimente cheie din istoria acestor locuri, dar ilustrează și transformările prin care a trecut Palatul Principilor. Acestei expoziții permanente îi vor urma în scurt timp alte două expoziții, care vor aduce în prim-plan şi mai multe personaje memorabile, care au jucat un rol important în evoluția Transilvaniei.

Fosta reședință a principilor ardeleni Sigismund Bathory și Gabriel Bethlen, dar și a domnului primei uniri a românilor, Mihai Viteazu, a avut deci șansa unei investiții din bani europeni, dar și din fonduri locale, prin efortul coordonat al administrațiilor centrală și locală.

Felicit autoritățile locale pentru acest proiect de restaurare și valorificare a Palatului Principilor, de transformare a lui în muzeu, precum și oamenii de cultură din Alba Iulia și din țară pentru contribuția lor la această reușită culturală.

De asemenea, a fost o bucurie și o mândrie că Ministerul Culturii a fost partener în acest proiect, că am putut fi alături de Alba Iulia și aici, pe lângă celelalte proiecte din oraș.

Ca ministru al Culturii, voi urmări îndeaproape obiectivele propuse spre finanțare în anul 2024 în județul Alba, cea mai importantă fiind Biblioteca documentară Batthyaneum, pe care intenționăm să o refacem prin acordul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Noutatea pe care Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei o aduce iubitorilor de cultură și de istorie este că se va poziționa ca unul de tip digital-storytelling, un muzeu care spune istoria ca poveste, care propune o incursiune imersivă în viața Principatului Transilvaniei.

Palatul Principilor își propune să debuteze în spațiul public și să valorifice creativ și inovativ, prin mijloace artistice, prin instalații și prin artefacte digitale, o colecție de obiecte, documente, surse, scenarii și idei legate de principii Transilvaniei și de principiile acestora de guvernare, dar și de viață.

Este cazul să repunem la justa valoare importanța educației și culturii în România pentru ca viitoarele generații să fie capabile să aprecieze moștenirea culturală. Ori, componenta digitală a acestui muzeu reprezintă o abordare excelentă, care îi va putea atrage pe tineri mai mult, iar ei vor cunoaște istoria într-o manieră mai prietenoasă. Cu acest muzeu facem un nou pas înainte în tranziția digitală a muzeelor din România, în mai buna valorificare a instituțiilor muzeale pentru cultură și pentru turism.

Doresc noului muzeu să devină un reper cultural de neocolit al orașului Alba Iulia și să împrumute eleganța sa, cu generozitate, cât mai multor evenimente frumoase pentru comunitatea locală.

Le mulțumesc colegilor mei, Ion Dumitrel, președinte al Consiliului Județean Alba, și Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia pentru invitație, primire, sprijin și viziunea de care dau dovadă! O administrație eficientă, în interesul oamenilor! #AlbaIulia #IonDumitrel #GabrielPleșa #MuzeulPalatulPrincipilorTransilvaniei #inaugurare #investiții #cultura #MinisterulCulturii

Raluca Turcan, ministrul Culturii

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.