DSVSA Alba: Măsuri preventive pentru protecția împotriva rabiei

- Actualitate - aprilie 9, 2024
Distribuie

Rabia este o boală mortală cauzată de un virus care atacă sistemul nervos.

Acest virus se găsește în salivă și poate fi transmis la oameni sau alte mamifere prin mușcătură, zgârietură sau contactul cu saliva animalului infectat. Este important să conștientizăm gravitatea acestei boli și să luăm măsuri preventive pentru a ne proteja familia și animalele de companie.

Cel mai important pas în prevenirea răspândirii rabiei este vaccinarea animalelor de companie, cum ar fi câinii, pisicile sau dihorii. Vaccinarea regulată a acestor animale împotriva rabiei nu numai că le protejează pe ele, dar și pe cei din jurul lor, reducând riscul de transmitere a virusului.

Pentru a identifica posibilele semne clinice ale rabiei la animale, este important să fim atenți la comportamentul lor. De exemplu, câinele infectat cu rabie poate prezenta o stare de alertă anormală, fiind neliniștit, hiperactiv și ultrasensibil la zgomot și lumină.

De asemenea, modificările caracteristice ale lătratului pot deveni urlete inexplicabile.

În cazul vulpilor, semnele clinice pot include rătăcirea în timpul zilei sau comportamentul aparent îmblânzit în prezența oamenilor. La cai, simptomele pot varia de la incoordonare musculară la paralizie, comă și chiar deces. La bovine, pot fi semne ale rabiei, creșterea nivelului de agresiune, neînfricare și dificultăți la înghițire.

De asemenea, dacă observi animale moarte, este esențial să raportezi situația medicului veterinar local sau Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba. Prin acțiunea promptă și colaborarea cu autoritățile competente, poți contribui la prevenirea răspândirii rabiei și protejarea sănătății noastre și a celor dragi.

Nu uita că vaccinarea animalelor de companie împotriva rabiei este cea mai eficientă metodă de prevenire a acestei boli mortale. Protejează-ți familia și comunitatea ta prin luarea măsurilor necesare și fiind vigilent în privința semnelor de rabie la animalele din jurul tău.

Facem precizarea că pe teritoriul județului Alba nu a mai fost întâlnit nici un caz de rabie în ultimii cel puțin 5 ani.

DSVSA Alba

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.