Corneliu Mureșan: Apusenii au nevoie de un Parc Industrial, de investitori și dezvoltare economică

- Actualitate - martie 8, 2024
Distribuie

Întrebarea pe care trebuie să și-o pună fiecare locuitor, de la Zlatna și până sus, la Arieșeni, este de ce nu există, nici în zi de azi, nici măcar o singură companie de calibru care să investească în zonă?

Cum de au mers Mercedes la Sebeș sau Cugir, Bosch la Blaj, iar în Apuseni n-a prea ajuns picior de investitor străin. Până și Kronospan sau HS Timber Group, fostul Schweighofer, companii care folosesc lemnul drept materie primă, au ocolit Apusenii.

Evident, accesul mai rapid la autostradă e un motiv, o explicație, însă firmele amintite au investit în respectivele zone mult înainte să avem autostradă în județ. Și, cel puțin în teorie, dacă e să ne luăm după declarațiile și pozele șefilor Consiliului Județean, în frunte cu Ion Dumitrel, avem în Apuseni cele bune, mai noi și mai întreținute drumuri.

Din păcate, Consiliul Județean are o strategie complet falimentară în ce privește Apusenii. Singurul plan al șefilor PNL este să țină comunitățile din Apuseni într-o perpetuă dependență de alocările bugetare, de banii veniți cu țârâita „de la centru”. O zonă atât de bogată, poate cea mai bogată a județului, cu oameni mândri și harnici, în care comunitățile sunt obligate să stea cu mâna întinsă la poarta Consiliului Județean, fără să aibă parte de sprijinul necesar pentru a-și începe și construi un viitor, asta este realitatea tristă a două decenii de mandate succesive Dumitrel & Co.

Am discutat zilele trecute cu domnul Alexandru Stoica, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice Și Administrației, despre posibilitatea creării unui Parc Industrial în Apuseni. E una din modalitățile, și probabil singura, atât timp cât Consiliul Județean Alba este condus de aceeași oameni, prin care comunitățile implicate în viitorul parc vor putea crea un regim de facilități fiscale și vor putea, pe cont propriu, demara o strategie de a atrage investitori. În plus, existența unui Parc Industrial ar putea oferi și cadrul necesar pentru ca potențiali investitori să beneficieze de stimulente și facilități din partea statului, așa cum s-a întâmplat și în cazul Mercedes și Bosch, companii are au beneficiat de pachete importante de stimulente din partea guvernelor PSD, pentru a construi noile fabrici.

Oamenii din Apuseni nu au nevoie de pomană, nu au nevoie ca Ion Dumitrel și Consiliul Județean „să le dea”. Oamenii din Apuseni au nevoie să fie sprijiniți cât să poată ei să facă, pe puterile și munca lor, să nu mai fie nevoiți ca, la fiecare rectificare bugetară ori împărțeală de bani, primarii comunităților din munte să coboare la poarta lui Dumitrel, cu mâna întinsă.

Corneliu Mureșan, secretar executiv PSD Alba

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.