Celebrul Codex Aureus de la Alba Iulia a intrat oficial în patrimoniul UNESCO

- Din Judet - mai 19, 2023
Distribuie

Vești bune de la Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia: celebrul Codex, controversatul Codex, despre care la un moment dat nu se mai știa pe unde e, de ce a fost dat spre copiere altora în vremea directorului Iacob Mârza, ei bine, Codex Aureus a intrat în patrimoniul cultural universal, în UNESCO.

Istoricul Adrian Cioroianu (directorul Bibliotecii Naționale a României) a anunțat în urmă cu două săptămâni această posibilitate, când s-a aflat la Alba Iulia (5 mai 2023), cu prilejul Târgului de cArte Alba Transilvana.

Iată ce spune un comunicat al Bibliotecii Batthyaneum, condusă de Cristian Mladin, șef birou:

„Vestea pe care o așteptam cu sufletul la gură este aici! Cel mai vechi manuscris al României este oficial în patrimoniul UNESCO. Codex Aureus (Evangheliile lui Marcu și Matei, secolul IX), aflat în colecțiile Bibliotecii, tocmai și-a ocupat locul în patrimoniul universal alături de celelalte manuscrise carolingiene.

Lista completă a codicelor înscrise în UNESCO este aceasta:

1.Evangheliarul lui Godescalc (Paris, Biblioteca Națională a Franței, Nouv. Acq. Lat. 1203)
2.Evangheliarul de St.-Martin-des-Champs (Paris, Biblioteca Națională a Franței, Bibliothèque de l’Arsenal, Ms. 599)
3.Codicele Ada (Biblioteca Municipală din Trier, Hs. 22)
4.Codicele Ada, coperta (Biblioteca Municipală din Trier, Hs. 22)
5.Psaltirea lui Dagulf (Viena, Biblioteca Națională a Austriei, Cod. 1861)
6.Fragment cu revelația lui Zaharia (Londra, British Library, Cotton Claudius B. V. fol. 134v)
7.Evangheliarul lui Centula (Abbeville, Biblioteca Municipală, Ms. 4 [1])
8.Evangheliar de origine necunoscută (Londra, British Library, Cod. Harl. 2788)
9.Evangheliarul lui St. Médard din Soissons (Paris, Biblioteca Națională a Franței, Ms. lat. 8850)
10.Codex Aureus sau Evangheliarul din Lorsch (Biblioteca Națională a României, Filiala Biblioteca Batthyaneum, Ms. II.1)
11.Codex Aureus sau Evangheliarul din Lorsch, coperta cu panouri din fildeș (Londra, Victoria and Albert Museum, Inv.-No. 138-1866)

Proiectul a fost depus de către profesorul dr. Michael Embach, pe atunci directorul Bibliotecii Municipale din Trier, în cadrul programului UNESCO, Memory of the World. Este un proiect multi-național în care România se regăsește alături de Franța, Germania, Marea Britanie și Austria. Deoarece statul Vatican face parte integral din patrimoniul UNESCO, nu apare pe această listă. Cealaltă jumătate a codicelui Aureus, aflată în Biblioteca Vaticanului, adică Evangheliile lui Ioan și Luca (inclusiv coperta), este deja în patrimoniul UNESCO.

Această reușită nu ar fi fost posibilă fără entuziasmul și susținerea neîntreruptă a proiectului de către Adrian Cioroianu, fostul Ambasador UNESCO al României, actualul Director general al Bibliotecii Naționale a României, care a înțeles rapid amploarea și importanța proiectului, și implicarea șefului actual al Filialei, Cristian Mladin, cel care a păstrat permanent legătura cu profesorul Michael Embach și cu reprezentantul german al UNESCO, Andreas Salz. Trebuie să-l menționăm și pe Adrian Papahagi, profesor UBB și codicolog de renume, care ne-a făcut cunoștință cu profesorul Michael Embach.

Să ne bucurăm împreună pentru această sărbătoare națională și pentru patrimoniul inestimabil al României, aflat de acum în rând cu celelalte țări occidentale!” (sursa foto: Cristian Mladin)

Service camioane
Comments are closed.