Câștigătorii concursului de dezbateri pe teme de mediu între elevii din Regiunea Centru

- Educative - decembrie 15, 2022
Distribuie

Evenimentul de trei zile dedicat dezvoltarii personale a tinerilor si promovarii actiunilor pentru protectia mediului, organizat de EUROPE DIRECT Regiunea Centru, s-a incheiat cu premierea celor mai buni tineri care se implica in dezbateri scolare din regiune. Aproape 30 de persoane au participat la evenimentul ce s-a desfasurat la Alba Iulia, pe parcursul caruia sase echipe de tineri au fost provocati cu informatii europene si au intrat in competitia de dezbateri pe teme de mediu. EUROPE DIRECT Regiunea Centru, alaturi de structura gazda ADR Centru si cu sprijinul Inspectoratelor Scolare Judetene, au propus participantilor o dezbatere – concurs pe teme de mediu pornind de la prioritatea europeana – Pactul Verde European, in contextul problemelor poluarii mediului care genereaza schimbari climatice accentuate.

Pe parcursul evenimentului, in perioada 12.12.2022-14.12.2022, tinerii au fost implicati in diverse activitati cu tematica europeana, au discutat, au lucrat si au dezbatut propuneri de imbunatatire a conditiilor de mediu si au vizitat proiecte europene. Obiectivul acestei activitati a fost de a stimula implicarea tinerilor, de a-i ajuta sa-si dezvolte gandirea analitica si de a fi mai bine pregatiti pentru viitor. La competitie au fost invitati sa participe liceenii din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, alaturi de profesori coordonatori, competitia avand 2 runde – prima ce a constat in meciuri de dezbateri si a doua in prezentarea unor solutii la probleme de mediu din comunitatile din care provin elevii. Transportul, masa si cazarea au fost asigurate, toti participanti primind materiale informative si promotionale, iar cei mai buni au primit si vouchere cadou.

„Evenimentul a implicat tinerii, deoarece au un cuvant important de spus pentru ca viitorul lor sa fie „mai verde”. Aceasta competitie le-a oferit celor mai buni sansa sa castige premii, sa cunoasca mai multe informatii despre proiectele europene si despre impactul proiectelor finantate de Uniunea Europeana in Romania. Am selectat acest tip de eveniment deoarece dezbaterile pregatesc tinerii sa actioneze coerent, sa se documenteze si sa se reprezinte pe ei si localitatile de unde au venit. Tinerii participanti si-au aprofundat astfel cunostintele despre prioritatile Uniunii Europene in privinta Pactului Verde European, au analizat probleme de mediu abordate de societatea civila, si au exersat abilitatile de a fi critici si constructivi in abordarea unor subiecte importante pe teme europene. Suntem bucurosi ca au participat tineri entuziasmati care constientizeaza problemele de mediu, care au idei de reciclare si care se implica in actiuni de protectie a mediului, direct sau convingand prietenii sa le fie alaturi. Suntem convinsi ca acesti tineri vor avea mai multe sanse la un viitor mai bun, iar acest eveniment sigur a sudat relatii si prietenii intre toti participantii din Regiunea Centru”, a declarat Simion Cretu director general ADR Centru.

Echipele participante au fost formate din 3 elevi, insotiti de catre un cadru didactic coordonator. Deoarece echipa de la Brasov nu a mai putut participa, locul lor a fost preluat de catre o echipa de studenti ai Universitatii „1 Decembrie 1918”, care nu au intrat in competitie, dar au avut rol de parteneri de dezbatere pe motiunea selectata. Tema meciului de dezbateri a fost motiunea „miscarile ecologiste ar trebui sa-si axeze campaniile spre a schimba comportamentul cetatenilor, mai degraba decat a schimba comportamentul companiilor cu privire la poluare si protectia mediului”. Atat juniorii, cat si echipele de tineri mai experimentati in dezbateri, au intrat in competitie si s-au documentat pe temele propuse, prezentand ulterior mai multe initiative pentru protectia mediului.

Conform agendei evenimentului, in data de 12.12.2022 toti participantii au fost intampinati de catre reprezentantii Europe Direct Regiunea Centru la locatia de cazare, unde au avut loc prezentarile echipelor si a activitatilor, tema motiuni si regulile „world school”. Pentru a facilita interactiunea intre participanti, echipele au fost provocate sa se implice in activitatea de „EU FRIENDSHIP CHALLENGE”, in urma careia toti au primit recipiente de hidratare din materiale reciclabile, iar echipa Sibiului, care a raspuns corect provocarilor in cel mai scurt timp, au primit si alte obiecte promotionale. 

In 13 decembrie 2022, a doua zi de eveniment, participantii au inceput activitatile cu o vizita la Agentia pentru Dezvoltare Regionala CENTRU, urmata de o vizita la proiectele implementate din Cetatea Alba Iulia si coordonate de ADR Centru. Tot in aceasta zi au avut loc meciurile de dezbateri la Centrul de Excelenta al Colegiului Economic „Dionisie Pop Martian”, cladire reabilita recent cu fonduri din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, derulate de ADR Centru. Cei 18 tineri, elevi si studenti ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia (AB), Liceul Teoretic „O.C. Taslauanu” Toplita (HR), Liceul „Mircea Eliade” Intorsura Buzaului (CV), Colegiul National „Unirea” Tirgu Mures (MS) , Liceul „Onisifor Ghibu” Sibiu, (SB), si Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) si-au extras pozitia de dezbatere (Guvern si Opozitie) si au intrat in meciuri conform formatului stabilit. Profesorii elevilor au avut rolul de a-i coordona, si mobiliza pe tineri sa participe, de a le asigura suport in cazul pregatirii temelor de dezbatere. Arbitrii in competitie au fost profesorii, alaturi de alti doi tineri cu experienta de 4 ani in dezbateri.

In ultima zi, toti participantii au oferit un feed-back referitor la organizarea evenimentului, la formatul acestuia, conditiile de cazare si agenda, fiind cu totii foarte incantati de intregul program, de informatiile primite si stabilind continuarea colaborarii pe viitor. Din partea organizatorilor, urarile de „Sarbatori Fericite” au fost insotite si de cate un pachet de dulciuri.

Castigatorii desemnati ai primelor 3 locuri, in urma punctajului acumulat pe ambele runde au fost, in ordinea locurilor: elevii Colegiului National Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia (locul I), elevii Liceului Teoretic O.C. „Taslauanu” din Toplita, judetul Harghita (locul al II-lea) si elevii Liceului „Mircea Eliade” din Intorsura Buzaului, judetul Covasna (locul al III-lea). Toti participantii, elevi si profesori, au primit din partea organizatorilor un set de material promotionale, un rucsac, usb 32Gb, un tricou, un suport birou „Do It Yourself”, o agenda si un pix, iar ocupantii primelor 3 locuri, cat si cei 2 arbitri din randul elevilor au fost recompensati in plus cu vouchere 400 lei, 300 lei si 200 lei.

Comunicat

Service camioane
Comments are closed.