Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea și-a redeschis porțile cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

- Nationale - aprilie 10, 2024
Distribuie

Casa din Viscri, una dintre bijuteriile arhitecturale și culturale ale României, s-a redeschis pentru public într-o nouă înfățișare, găzduind o expoziție ce pune în lumină aspecte tulburătoare ale trecutului recent al țării. Proprietatea tradițională săsească, care a fost în proprietatea Regelui Charles al III-lea, adăpostește acum expoziția „The Darkness Within, Copșa Mică 1988 – 1995”, semnată de celebrul fotograf britanic Barry Lewis.

Expoziția, ce a fost inaugurată recent, oferă publicului o privire captivantă și uneori șocantă asupra consecințelor industrializării forțate asupra omului și mediului înconjurător. Prin intermediul a 42 de fotografii selectate cu grijă, Lewis surprinde impactul devastator al poluării asupra orașului Copșa Mică în perioada 1988-1995, dezvăluind o realitate sumbră în care oamenii și natura au suferit sub jugul fabricilor Carbosin și Sometra.

„Am revenit în Transilvania în iarna anului 1990 și am fost martor la un peisaj dezastruos, în care zăpada și oamenii erau înegriți de poluare. Am simțit că intru într-o lume suprarealistă, în care totul era întors cu susul în jos”, își amintește Lewis.

Expoziția lui Lewis aduce în prim-plan nu doar impactul dramatic al industrializării, ci și reziliența și lupta locuitorilor pentru supraviețuire în acele vremuri întunecate. Lucrările sale, ulterior publicate în revista Life și distinse cu premiul Leica Oskar Barnack, reprezintă o mărturie cutremurătoare a unei perioade de tranziție și pot constitui un punct de plecare pentru o mai mare conștientizare a problemelor de mediu în România contemporană.

Această expoziție, numită „The Darkness Within”, marchează a doua colaborare a lui Lewis cu Casa Regelui Charles al III-lea din Viscri, după ce în toamna anului 2023 a prezentat o serie de portrete fotografice inedite ale unor artiști români.

Casa din Viscri, renumită și sub numele de „The King’s House”, își deschide porțile până la finalul lunii octombrie pentru a permite turiștilor să exploreze nu doar expoziția lui Lewis, ci și alte atracții culturale și turistice. Veniturile generate de această casă sunt direcționate înapoi în comunitate, sprijinind proiecte locale precum protejarea mediului înconjurător și susținerea copiilor din Viscri.

The post Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea și-a redeschis porțile cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.