Cântec, joc și voie bună la Cugir

- Din Judet - octombrie 30, 2023
Distribuie

Duminică, 29 octombrie 2023, aproape 100 de foști angajați ai Secției Cuplaje din cadrul Fabricii de Mașini Unelte Cugir s-au întâlnit pentru a se bucura de această toamnă superbă.

Întâlnirea a avut loc la Restaurantul Elegance din Cugir.

Secția Cuplaje din cadrul Fabricii de Mașini Unelte a funcționat în perioada anilor 1968-2006 și a făcut parte din vechea Uzină Mecanică din Cugir.

Este cea de-a treia întâlnire a foștilor angajați ai Secției Cuplaje de la Cugir, cea mai unită secție din Fabrica de la Cugir. Au fost două stfel de întâlniri, dar pandemia de covid (2020-2021) a stopat întâlnirea acestor oameni deosebiți.

În perioada asta au fost trei înmormântări, motiv pentru care vechii colegii ai Secției Cuplaje au decis ca din 2024 să fie două astfel de întâlniri, una primăvara, alta toamna.

„Și la bine și la rău, suntem împreună. Unii au venit acum pentru prima oară și nu au fost recunoscuți de colegi. La întâlnirile noastre, primele 15 minute sunt cu îmbrățișări și lacrimi, după care urmează cântece, dansuri și bună dispoziție. Ne place să fim împreună”, mărturisește domnul Ioan Cristea, unul din organizatorii întâlnirii.

Alături de vechi muncitori au venit și câțiva directori care au ținut direct de Secția Cuplaje.

Secția de Cuplaje

Secția de Cuplaje a fost construită în anul 1968 după o licență Binder Magnetic, din Germania Federală.

În perioada de vârf (1980-1990), Secția Cuplaje a Fabricii de Mașini Unelte Cugir avea 650 de angajați.

Unicat în Estul Europei, această secție a UM Cugir producea cuplaje și frâne electromagnetice, broșe pentru mașini de rectificat, subansamble pentru mașini militare, accesorii pentru armament.

Amintim faptul că piesele realizate de Secția Cuplaje de la Cugir au fost folosite inclusiv la lifturile de la Casa Poporului. De asemenea, Secția Cuplaje a colaborat la Centrala Atomoelectrică de la Cernavodă și la Portul Medgidia.

Înainte de 1989 UM Cugir avea aproximativ 22.000 de angajați. Muncitorii UM Cugir veneau în principal din județul Alba, dar și din Hunedoara, Mureș, Sibiu.

Veneau cu muncitori celebra Cugireana, dar și Sibiana – trenuri care aduceau mii de muncitori în orașul de la poalele Drăganei. Dar mai mult decât atât, veneau zilnic 38-39 de autobuze din Alba și din județele apropiate.

În 2006 Secția Cuplaje a fost închisă, dar un cugirean (Cornea) a deschis o companie privată care continuă tradiția secției: aici muncesc mulți pensionari, foști angajați ai Secției Cuplaje.

Service camioane
Comments are closed.