Beniamin Todosiu, președintele USR Alba: Încetarea de drept a mandatului primarului Gabriel Pleșa

- Administratie - decembrie 18, 2023
Distribuie

Am sesizat, astăzi (18 decembrie 2023), prefectul de Alba și secretarul general al Municipiului Alba Iulia cu privire la încetarea de drept a mandatului primarului Gabriel Pleșa.

Nu este o răzbunare politică, ci este un act de respect față de legea din România. Am așteptat o săptămână ca prefectul sau secretarul general să se autosesizeze, cum îi obligă Codul Administrativ, și să constate încetarea de drept a mandatului primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, ca urma a demisiei anunțate public. Nu s-a întâmplat acest lucru, astfel încât sperăm că îi va trezi din somn sesizarea noastră.

Fostului meu coleg Gabriel Pleșa îi spun doar că nimeni nu este mai presus de lege și îi recomand să aibă curajul să își asume decizia luată săptămâna trecută, alături de baronii PNL.

Biroul Județean al USR Alba a constatat joi, 14.12.2023, demisia sa din USR în urma anunțului public, dar și a mesajului intern de pe grupul USR Alba, în care își justifica decizia luată de a se întoarce în PNL.

În cazul demisiei, legiuitorul nu stabilește în mod expres forma scrisă a acesteia, astfel încât demisia poate fi orice acțiune, afirmație sau manifestare, exprimată unilateral și adusă al cunoștința publicului printr-o formă de comunicare, prin care o persoană își exprimă dorința de a renunța la calitatea de membru a unui partid politic.

Astfel, gestul primarului Gabriel Pleșa coincide cu încetarea de drept a mandatului de primar, înainte de termen, conform articolul 160, alin 1, litera h) din Ordonanța de Urgență nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul Administrativ care stipulează faptul că mandatul primarului încetează de drept prin „pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”.

E timpul ca acesta să fie exemplul că în România legea se respectă și nu mai este acceptată fentarea ei prin „șmecherii politice”.

Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.