Armata română cumpără cisterne pentru alimentarea avioanelor militare. Depozitarea lor va fi la Cristian, lângă Brașov.

- Nationale - decembrie 18, 2023
Distribuie

Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin intermediul Unității Militare 01836 Otopeni, a anunțat lansarea unei licitații în sistemul achizițiilor publice pentru un contract în valoare de 39 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro). Scopul achiziției este procurarea a 21 de autocisterne cu o capacitate cuprinsă între 10 și 12 tone, special concepute pentru transportul combustibilului necesar alimentării avioanelor militare echipate cu turboreactoare.

Potrivit anunțului oficial, prețul mediu pe unitate este estimat la circa 2 milioane de lei. Contractul prevede livrarea autocisternelor pe o perioadă de trei ani, urmând ca acestea să fie distribuite la Unitatea Militară 01915 Cristian, din județul Brașov. De acolo, autocisternele vor ajunge la beneficiarii finali, alte unități militare care deservesc aeroporturi ce găzduiesc aeronave militare de tip NATO.

Toate autocisternalele trebuie să respecte standardele Alianței Nord-Atlantice și vor fi conduse de o echipă formată din doi șoferi. Un alt criteriu important este capacitatea de încărcare/descărcare, aceasta trebuind să fie de minim 500 de litri pe minut.

Conform caietului de sarcini al procedurii de achiziție, durata de utilizare a autocisternelor nu poate fi mai mică de 15 ani. Ofertele pentru licitație se vor deschide la data de 11 ianuarie 2024. În procesul de selecție, se va acorda atenție prețului autocisternei, capacității maxime de transport și puterii motorului. Finanțarea proiectului este asigurată din bugetul Apărării.

Bazele militare aeriene din România, inclusiv cele de la Otopeni, Borcea, Mihail Kogălniceanu, Boboc, Bacău, Câmpia Turzii și Giarmata, vor beneficia de noile autocisterne, care vor fi depozitate la UM 01915 Cristian, lângă Brașov.

Este important de menționat că furnizorii interni de combustibil pentru aviație sunt rafinăriile Petromidia (Rompetrol) și Brazi (Petrom), contribuind astfel la asigurarea necesarului strategic de carburant pentru avioanele militare.

The post Armata română cumpără cisterne pentru alimentarea avioanelor militare. Depozitarea lor va fi la Cristian, lângă Brașov. first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.