Beniamin Todosiu (deputat USR): Domnilor PNL-iști, minciuna are picioare scurte! APA CTTA a solicitat creșterea tarifelor la serviciile de apă și canalizare

- Administratie - februarie 27, 2023
Distribuie

Ultima găselniță a PNL-iștilor, în frunte cu Florin Roman: USR e de vină pentru creșterea prețurilor la serviciile de apă și canalizare! După ce le-am demascat ipocrizia, am solicitat public primului ministru Nicolae Ciucă și ANRSC-ului să facă lumină în acest caz, iar companiei locale APA CTTA să explice modul în care s-a ajuns la aceste creșteri aberante de prețuri. Realitatea este că totul a fost doar un pretext pentru ca, bazându-se pe creșterea tarifelor, să poată crește și salariile de lux din cadrul acestei companii locale, unde s-a așezat la loc călduț activul de partid al PNL Alba. Faptul că acum liberalii anunță că „amână” decizia de creștere a tarifelor ne demonstrează că, în realitate, nu exista o justificare pentru creșterea prețurilor la nivelul propus tocmai de șeful APA CTTA, Ștefan Bardan, colegul de partid al domnului Florin Roman.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) NU cuprinde o obligație pentru creșterea tarifelor la serviciile de apă și canalizare. Această minciună a fost rostogolită în spațiul public pentru a acoperi de fapt salariile de lux ale conducerii companiei APA CTTA și indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație. Operatorul de apă, societate care colcăie de sinecuriști și lipitori de afișe din PNL și PSD, încearcă să crească pe ascuns salariile conducerii și Consiliului de Administrație, fapt ce determină automat creșterea tuturor veniturilor angajaților.

Revenind la PNRR, acesta nu a cuprins și nu cuprinde nicio obligație de creștere a tarifelor pentru serviciile de apă potabilă și canalizare, iar ANRSC nu are conferit niciun drept pentru a impune creșteri operatorilor regionali, peste voința administrațiilor locale din zonele respective.

În fapt, în județul Alba, SC APA CTTA se folosește de ANRSC pentru a crește tarifele la apă și canalizare doar pentru a putea acoperi salariile de lux din cadrul companiei.

Astfel, SC APA CTTA, prin directorul companiei, Ștefan Bardan, a înaintat o adresă către ANRSC prin care informează autoritatea de refuzul administrațiilor locale din județul Alba și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară APA Alba de a aproba strategia de tarifare și formula de ajustare tarifară pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare. În acest context, SC APA CTTA Alba solicită ARSC „punerea în aplicare a dispozițiilor legale, în conformitate cu dispozițiile articolului 36, alin. 8 din Legea 241/ 2006”.

Cu alte cuvinte, operatorul de apă solicită autorității să impună, împotriva voinței comunităților locale din județul Alba, creșterea tarifelor la apă și canalizare. În județul Alba, prețul apei potabile va crește cu aproape 28%, în timp ce tariful la serviciile de canalizare se va scumpi cu 63,6%. La nivelul județului, administrațiile locale membre în Asociația APA Alba au decis, prin hotărâri ale consiliilor locale, să respingă majorarea tarifelor la apă și canalizare. De asemenea, pe baza acestor hotărâri, Adunarea Generală a Asociației APA Alba, întrunită în data de 7 februarie 2023, a respins strategia privind tarifarea și formula de ajustare tarifară a serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare. Această hotărâre, fundamentată pe voința administrațiilor locale din județ, a fost comunicată și către ANRSC.

Prin urmare, toate ieșirile publice ale liderilor Partidului Național Liberal Alba sunt doar o simulare a opoziției față de această măsură abuzivă a creșterii tarifelor deoarece, în umbră, conducerea APA CTTA pregătea demersurile necesare pentru ca tarifele la apă și canalizare să fie crescute. Doar astfel, sărăcind cetățenii județului Alba, APA CTTA poate menține salariile și primele de lux oferite directorilor și șefilor plantați politic de PNL și PSD. Ca un exemplu, venitul net pe care îl are directorul general al APA CTTA Alba, Ștefan Bardan, (fost deputat PDL, fost prefect și membru PNL) este de aproape 3700 de euro lunar (aproximativ 18.000 de lei net).

În acest context, am sesizat oficial premierul României să declanșeze prin Corpul de Control o verificare a activității ANRSC și a modului în care a fost emis ordinul președintelui autorității privind ajustarea/ creșterea tarifelor la serviciile de apă și canalizare. Ordinul președintelui ANRSC este un abuz de putere și o încălcare gravă a autonomiei locale.

Până acum, autoritățile tac, iar această tăcere dovedește doar faptul că totul a fost premeditat pentru ca, în umbra unei mari minciuni, să se mărească salariile unor bugetari de lux.

Solicit public Asociației APA Alba și conducerii SC APA CTTA să facă lumină în acest caz și să explice corect cetățenilor că vor să le bage adânc mâna în buzunar pentru a acorda salarii mai mari unor sinecuriști politici. De asemenea, conducerea companiei APA CTTA ar trebui să aibă decența să asigure transparența veniturilor din cadrul companiei, astfel încât cetățenii să știe de ce sunt nevoiți să plătească tarife mai mari la apă și la canalizare.

Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.