Au început asfaltările pe Transalpina de Apuseni, cel mai spectaculos drum județean din Alba

- Administratie - mai 11, 2021
Distribuie

Primul strat de asfalt a început să fie turnat de ieri pe DJ 107 I, supranumit Transalpina de Apuseni.  În lungime totală de 78,5 kilometri, acest drum leagă Aiudul de zona Munților Apuseni pe următoarea rută: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu).

Lucrările au început în vara anului 2019 şi ar urma să fie finalizate cel mai târziu în luna martie 2023.

 Ambele loturi au fost câştigate de acelaşi ofertant: Asocierea Societatea de Construcții Napoca – Operes SRL (Italia) – Cosedil SPA (Italia). Drumul străbate o zonă turistică importantă a judeţului Alba, care, astfel, va fi scoasă din izolare şi va permite ca localităţile de pe traseu să se dezvolte.

Pe lângă modernizarea drumului, proiectul prevede construirea a aproape 7 km de pistă de biciclete în zona municipiului Aiud, amenajarea a 21 de staţii de autobuz, construirea a 14 poduri şi a circa 200 de podeţe.

„Așa cum am mai spus, eu sunt foarte mulțumit de ritmul în care se desfășoară această lucrare de mare anvergură, eu cred că e o premieră națională pentru că discutăm despre cea mai mare investiție pe un drum județean din România.

Suntem în faza în care s-a lucrat foarte mult pe partea de terasamente și deja începem cu primul strat de asfalt;suntem pregătiți pe aproape 20 de kilometri să asfaltăm în perioada imediat următoare, 20 de kilometri însemnând lotul 1, exact până la intrarea în localitatea Rîmeț.

Estimez ca până la sfârșitul lunii iulie să ajungem până la Râmeț, deci sunt pregătiți cei 20 de kilometri. Depinde și de disponibilitatea constructorului pentru că mai sunt și alte lucrări, dar eu cred că până la sfârșitul lunii iulie o să avem asfalt până la Râmeț.

Se poate circula pe toți cei 78 de kilometri, în condiții destul de bune, în zona lotului 2 s-a lucrat foarte mult la partea de terasamente, am lucrat la consilidări, la gabioane, la ziduri de sprijin, iar în acest moment putem circula până la Bucium fără nicio problemă.

Eu nu cred că în momentul de față se mai lucrează pe un drum județean, pe lungimea de aproape 80 de kilometri și în valoare de 40 de milioane de euro” a precizat Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean Alba.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă. Tronsonul străbate o zonă importantă a judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi şi realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a frânat dezvoltarea economică şi le-a favorizat depopularea comunele Rîmeţ, Ponor şi Mogoş. De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care îl au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Aiud, Cluj-Napoca şi spre localităţile din estul judeţului Alba, spre Blaj, Ocna Mureş.

Țara Moților va avea în curând o nouă și modernă legătură cu rețeaua rutieră europeană, odată cu modernizarea ”Transalpinei de Apuseni”, unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri din România.

Se așteaptă ca prin darea în funcțiune a acestui drum să se tripleze numărul turiștilor care vizitează județul nostru, dar să contribuie și la realizarea unui pachet turistic important pentru orice tour-operator!

Rămâne de văzut dacă autoritățile locale și județene ale județului vor avea inspirația de a investi încă de pe acum în promovarea turistică la nivel național a unei zone aproape virgine din acest punct de vedere, dar la mare căutare în rândul turiștilor străini care ASTĂZI, habar nu au de existența acestei zone!

Service camioane
Comments are closed.