Au fost stabiliți câștigătorii concursurilor Europe Direct Regiunea Centru

- Educative - ianuarie 3, 2021
Distribuie

Cu un fond de premiere de aproape 30.000 lei, Europe Direct Regiunea Centru a incheiat principalele evenimente derulate pe parcursul anului 2020, alaturi de structura gazda, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Din cauza pandemiei, activitatile prevazute initial ca si evenimente de exterior sau caravane de informare pe tematici europene s-au schimbat, cu acordul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, in activitati online, in concursuri de creativitate pe teme europene ce au vizat modul de viata din UE. Democratia si drepturile europene, dar si activitati de reciclare, de exprimare creativa a unor idei de proiecte in domeniul protectiei mediului si a initiativelor europene au fost temele abordate in concursuri si dezbaterile Centrului ED.

Premiile au ajuns la 48 de tineri si cadre didactice din toate judetele Regiunii Centru, dar si din municipiul Oradea sau in judetul Prahova. Tablete de 10 inch si carduri cadou ce se pot valorifica in echipamente IT, dar si obiecte promotionale si diplome de participare, au fost rasplata pe care au primit-o cei peste 70 de participanti ce s-au implicat in activitatile propuse de Europe Direct Regiunea Centru, care s-au documentat pe temele propuse si au muncit la lucrari artistice sau afise, au reciclat diferite obiecte, alaturi de parinti sau frati. Iar dascalii au desfasurat multe lectii pe teme europene, informatiile ajungand astfel la peste 10.000 cetateni, elevi si parinti.

„Europe Direct Regiunea Centru este un centru de informare pentru cetateni, coordonat de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin care transmitem locuitorilor din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, datele concrete si corecte despre initiativele Comisiei Europene care au ca beneficiar final cetateanul. Este important ca fiecare cetatean sa se implice si sa afle ca prin proiectele finantate de UE, urmarim cresterea nivelului de trai, sa avem un mediu inconjurator cu un aer mai curat si sa garantam un stil de viata european, ce se bazeaza pe respectarea drepturilor, beneficiilor si obligatiilor, de catre toti, fie cetatean, fie institutie si stat. Doar prin ADR Centru, din 2007 si pana in prezent, echipa agentiei a monitorizat implementarea a peste 2.000 de proiecte europene, prin care vedem in zilele noastre beneficii in drumurile reabilitate, in spitale si in infrastructura de interventii in situatii de urgenta, in modernizarile de blocuri sau iluminat public, piste noi de biciclete si parcuri, modernizari pe care le vedem in municipiile, orasele si comunele din regiune. Peste 1,5 miliarde euro fonduri europene au fost investit de autoritatile locale in modernizarea de scoli, in refacerea unor cetati si biserici, imbunatatirea unor statiuni turistice, in achizitia de autobuze electrice sau in crearea de parcuri, piste de biciclete, dar mai ales in crearea de noi locuri de munca sau de pastrare a celor deja avute. Si acest sprijin european este promovat de Centrul Europe Direct Regiunea Centru, fiindca e important ca toti oamenii cetatenii sa cunoasca de unde vin fondurile europene si unde sunt investite sau la cine se pot adresa daca doresc sa afle mai mult despre fonduri sau initiative europene. Felicit toate persoanele inscrise, pentru efortul facut si pentru implicare, speram sa le fie de ajutor la scoala sau universitate, tabletele sau fondurile alocate pentru a-si achizitiona echipamente IT. Asteptam ca si pe viitor sa se implic in astfel de activitati”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Primul concurs, „Forum Europa”, a fost lansat in iunie 2020 si cerinta era ca a ceia ce doresc sa participe, sa transmita idei sau imagini pe trei prioritati ale Comisiei Europene: economia in interesul cetatenilor, protejarea modului de viata european si un nou elan pentru democratia europeana. Al doilea concurs, lansat tot in iunie 2020, „3Re-Creativ”, s-a axat pe exprimarea creativa de mesaje si idei pe o alta prioritate a Comisiei Europene: Pactul Verde European si activitati de economie circulara. La aceste doua concursuri s-au putut inscrie persoane cu varsta de peste 14 ani, din Regiunea Centru sau din tara. Al treilea concurs, lansat in luna octombrie 2020, a fost un concurs de „Reciclare creativa” la care se puteau inscrie copiii si tinerii cu varsta pana in 18 ani. Prin acest concurs s-a incurajat educarea tinerilor in sensul reducerii utilizarii de materiale, reutilizarea si reciclarea materialelor din apropiere, prin petrecerea timpului alaturi de familie. Ultimul concurs, „Sa vorbim despre Europa” a avut ca grup tinta cadrele didactice care s-au putut inscrie prin sustinerea unei lectii online pe teme europene. Cadrele didactice au primit atat materiale informative suport, dar si un chestionar prin care s-a cerut un feed-back din partea elevilor, parintilor si dascalilor, referitor la scoala online.

Au fost inscrise peste 70 de propuneri pe cele patru categorii de concurs, iar un juriu constituit din 3 persoane, reprezentanti ai societatii civile, ai mediului educational si ai echipei ADR Centru, au evaluat toate propunerile inscrise in baza criteriilor stabilite prin regulamente. Evenimentul de premiere, organizat online, a adus alaturi atat participantii la concursuri, emotionati, cat si membrii juriului si reprezentantii organizatorilor.

In randul profesorilor, cei profesorii care au organizat fie trei ore on-line la dirigentie pe tema „Sa descoperim Uniunea Europeana” utilizand jocuri sau orele la care s-au prezentat informatiile prin filme scurte si realizarea de scurt metraje pe teme europene alaturi de elevi, sau orele unde elevii au apreciat calitatea informatiilor europene si modul interactiv de prezentare a informatiilor. O alta lectie ce a impresionat a fost cea la care s-a solicitat elevilor sa participe imbracati in ie nationala pentru a combina tematica europeana cu aspectul traditional, la care a participat si un invitat din partea Facultatii de Studii Europene ce a facut intalnirea mult mai interesanta. Din chestionarul aplicat, elevii, parintii si profesorii au spus ca desi au scapat de masca sau pot sa isi faca temele mai repede si primesc fise, totusi la multi le e dor de scoala si de colegi. Totusi, conexiunea la internet este o problema si de multe ori sunt obositi din cauza orelor petrecute la calculator, evaluarile elevilor nu se mai pot face corect, subliniind in acelasi timp si sedentarismul sau faptul ca informatiile se inteleg mai greu.

La concursul de „Reciclare creativa” s-au clasat printre primii copiii care au facut obiecte de Craciun din sticle de plastic si conserve de un baiat alaturi de cei 4 frati ai sai, transformarea unor dopuri de sampanie si carton intr-un joc interactiv, decoratiunile rezultate din capacele de plastic, CD-urile si nasturii care s-au transformat in alte decoratiuni de Craciun, dar si bateriile reciclate de la toti locatarii din bloc si utilizarea alimentelor vechi ca si compost.

La concursul „3Re-creativ” au castigat lucrarile cu titlul „Protectia pamantului”, „Pactul verde european: Sa fim primul continent neutru din punct de vedere climatic!”, precum si o animatie ce propune solutii de economie circulara. La concursul ”Forum Europa” s-au clasat primele, lucrarile ce au prezentat un video realizat de o tanara mamica pe teme economice si desenele realizate pe tema „Orasele verzi ale secolului XXI, intre necesitate si realitate” si „Orasul european in 2030”.

(comunicat de presă Europe Direct Regiunea Centru)

Service camioane
Comments are closed.