Arhanghelii Mihail și Gavril- protectorii omenirii

- Nationale - noiembrie 8, 2023
Distribuie

Arhanghelii Mihail și Gavril sunt sărbătoriti pe data de 8 noiembrie și sunt considerați protectori ai oamenilor, de la naștere până la moarte, și călăuzele sufletelor spre Rai.

În tradiția crestină, Arhanghelul Mihail este conducatorul oștilor îngerești, fiind reprezentat în icoane în uniformă militară, luptând totodată împotriva diavolului si purtând asupra lui cheile Raiului, în timp ce Arhanghelul Gavril este aducătorul veștilor bune, el fiind cel care a dat Fecioarei Maria vestea că îl va naște pe Iisus. Se spune că este bine să aprindem lumânări în această zi deoarece ele vor lumina pentru noi în lumea de dincolo.

Un obicei specific Transilvaniei dar și Bucovinei spune că în această zi gospodinele trebuie să coacă o turta de mălai sau făină, numită „turta areților”- turta berbecilor. Aceasta este aruncată între oi, iar dacă turta cade cu fața în sus, este un semn ca anul va fi unul îmbelșugat.

În icoana prezentata Arhanghelii Mihail și Gavril sunt înfățișați tinând în mână globul crucifer, deasupra căruia Ochiul lui Dumnezeu veghează asupra omenirii.

”Arhanghelii Mihail și Gavril”

Proveniența: Șcheii Brașovului

Datare: secolul al XIX-lea

Colecția Muzeului de Etnografie Brașov

Foto: Racz Production

The post Arhanghelii Mihail și Gavril- protectorii omenirii first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.