Anchetă: Un nou primar în Galda de Jos poate crește sau scădea prețul gunoiului în județul Alba

- Administratie - mai 8, 2024
Distribuie

Promisiunea nr 1 – Comuna Galda de Jos va beneficia de colectarea gratuită a gunoiului menajer.

Promisiunea nr 2 – Comuna Galda de Jos va beneficia de redistribuirea veniturilor obținute din exploatarea gropii de gunoi.

Promisiunea nr 3 – Firma care va gestiona groapa de gunoi va trebui să aibă sediul în Comuna Galda de Jos .

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Din informațiile primite în timpul anchetei, am ajuns la concluzia că locuitorii din Galda de Jos au fost înșelați și păcăliți de cei care s-au bătut cu pumnul în piept că o groapă de gunoi plasată în comună va aduce multe beneficii locuitorilor.

Chiar dacă conform contractului lucrurile par să fie simple, de fapt ele sunt foarte complicate. În contractul cu Nr. 3767 din 18.08.2014, articolul 5, alineatul 4, se specifică foarte clar, că proprietarul ar trebui să beneficieze de redistribuirea veniturilor obținute din exploatarea gropii de gunoi, lucru care în acest moment nu este concretizat, deoarece actuala administrație, primar și viceprimar împreună cu conducerea consiliului județean, nu pot sau nu își doresc să pună în aplicare mai multe clauze din contract.

Un alt exemplu care confirmă cele spuse mai sus, este la articolul 8, alineatul 4, din același contract, unde se specifică că firma care va gestiona groapa de gunoi va trebui să aibă sediul în comuna Galda de Jos.

Cei mai mulți dintre noi cred că administrațiile locale sunt susținute doar din taxele de pe casă sau impozitul pe mașină (taxe modeste) pe care le plătim anual. Realitatea este că administrația locală are un sfert din veniturile statului – în principal din impozitul pe salarii și din cotele de TVA.

Asta înseamnă că dacă firma care gestionează groapa de gunoi ar avea sediul în Galda de Jos, comuna ar fi mult mai bogată.

Localnicii sunt de părere că doar un nou primar poate produce o schimbare, iar acest lucru se confirmă prin contractul prezentat mai sus, semnat și nerespectat de actuala administrație din diferite motive legate sau nelegale.

Localnicii spun că „Atât timp cât ai semnat și nu ai făcut, nu o să mai poți face schimbări”, probabil un nou primar, care nu este legat de promisiuni, va putea face această schimbare.

Aceștia cred că, în cazul unei schimbări în comuna Galda de Jos, ei nu ar trebui să mai plătească taxa pe gunoi, iar acest lucru probabil ar putea influența prețul gunoiului în tot județul cu câțiva bănuți. Sau dacă un nou primar va avea puterea să oblige firma de gestionare să realizeze o colectare selectivă cât mai bună, prețul ar putea scădea în întregul județ.

După mai multe analize pe acest subiect, suntem de părere că acel contract trebuie respectat, dar o să revenim cu mai multe detalii după ce primim părerea unor specialiști în domeniu.

Service camioane
Comments are closed.