Anca Timofan: Cimitirul municipal suprapune în mare parte Situl arheologic de la Alba Iulia, care este încadrat în Lista Monumentelor Istorice

- Administratie - martie 11, 2023
Distribuie

Cimitirul ortodox „Maieri” din Alba Iulia suprapune în cea mai mare parte a sa, „Situl arheologic de la Alba Iulia” încadrat în Lista Monumentelor Istorice, CATEGORIA A (cod AB-I-s-A-00001).

Întreaga suprafață afectată de extinderea cimitirului Maieri se află în interiorul zonei protejate ARHEOLOGIE CATEGORIA A., conform Planului Urbanistic General al municipiului Alba Iulia aprobat prin HCL 158/2014.

Rezoluția Comisiei Naționale de Arheologie din cadrul ședinței din data de 18 octombrie 2018 cu privire la PUZ extindere și reglementări zona servicii pentru cimitirul municipal, mun. Alba Iulia, B-dul Încoronării. Proiectant SC Arhimar Proiect SRL (DPC 6130/20.08.2018), a aprobat această documentație CU CONDIȚIA CERCETĂRII ARHEOLOGICE PREVENTIVE!

PUZ-ul pentru Extinderea Cimitirului municipal a fost aprobat prin HCL nr. 492/2021, având la bază acest PUG-ul din 2014. Nu mai este menționată nicio condiționare.

Alături de colegii mei am solicitat demararea demersurilor care se impun în vederea cercetării arheologice preventive, documentării și implicit a salvării patrimoniului descoperit în zona de extindere a cimitirului Maieri, conform legislației în vigoare. Excavările efectuate în vederea săpării gropilor pentru cavouri în contextul extinderii cimitirului, au afectat vestigii arheologice existente în acest sit.

Așteptăm de asemenea un punct de vedere din partea Comisiei Naționale de Arheologie și poziția Ministerului Culturii în această chestiune.


Menționez că toate documentele legate de reglementările urbanistice se pot consulta pe site-ul Primăriei Alba Iulia și https://urbanism.apulum.ro/ (portal public), iar celelalte informații pe site-ul Ministerului Culturii și Google Earth.

În România, siturile arheologice se află în primul rând sub protecția legilor patrimoniului, dar asta ar fi trebuit să se înțeleagă de la sine. (sursa foto: Anca Timofan)

Anca Timofan, arheolog

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.