Alba Iulia și Regiunea Centru în atenția europarlamentarilor. Mircea Hava a intrat în rolul ghidului, Gabriel Pleșa – un simplu spectator

- Administratie - mai 17, 2023
Distribuie

O delegatie a Parlamentului European, formata din mai multi parlamentari, experti si interpreti s-a aflat intr-o misiune de lucru si documentare in Romania, in judetele Alba si Cluj. Misiunea, condusa de Younous Omarjee si Krzysztof Hetman, presedintele si primul vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala ”REGI”, s-a bucurat si de prezenta reprezentantilor Biroului Parlamentului European din Romania. In judetul Alba din Regiunea Centru gazda a fost europarlamentarul Mircea-Gheorghe Hava.

Conducerea ADR Centru a participat la vizita oaspetilor straini in Cetatea Alba Iulia, precum si la sesiunea de lucru desfasurata la Sala Senatului Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Din delegatie – alaturi presedintele francez al Comisiei (din Insulele Réunion – Oceanul Indian) si vicepresedintele polonez – au mai facut parte doamna Corina Cretu, fost Comisar European pentru Politica Regionala si Raportor al Comisiei REGI, impreuna cu domnul Andrey Novakov (Bulgaria).

In cadrul vizitei, europarlamentarii din Comisia REGI au dorit sa cunoasca traseul fondurilor nerambursabile investite in Romania si sa perceapa felul in care banii europeni pot reprezenta un reper in administratie si pot aduce beneficii palpabile pentru cetateni. Cetatea Alba Carolina, infrastructura tehnico-edilitara a orasului, dar si alte investitii serioase, precum Centrul de Management Integrat al Deseurilor de la Galda sau investitiile private de la Cetatea de Balta si Jidvei, poarta amprenta absorbtiei fondurilor publice europene si dovedesc eficienta banilor veniti din afara tarii.

„Scopul deplasarii noastre este de a cunoaste proiectele si beneficiarii fondurilor din Politica de Coeziune din judetele Cluj si Alba, emblematice pentru intreaga Transilvanie, precum si impactul economic si social pe care acestea l-au produs dupa finalizare. Cei mai experimentati beneficiari se afla in administratia locala sau in cadrul companiilor private. Am dorit sa-i cunoasca si colegii mei si sa-i asculte. Iar la intalnirea cu reprezentantii administratiei publice locale am avut chiar un dialog foarte bun, pe tema descentralizarii, a digitalizarii, dar si a debirocratizarii traseului acestor resurse si al simplificarii felului in care sunt absorbiti banii pentru dezvoltare”, a declarat domnul europarlamentar Mircea Hava.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, in Regiunea Centru au fost implementate, prin toate programele de dezvoltare, 11.820 proiecte, cu o valoare totala de peste 6,2 miliarde euro, in perioada 2007-2013, la care se adauga mai mult de 5.600 proiecte, in perioada 2014-2020, a caror valoare depaseste 7,93 miliarde euro. Astfel, Regiunea Centru a beneficiat, in decurs de 15 ani, de investitii cumulate in valoare totala de peste 14 miliarde euro. Peste 4.500 proiecte dintre toate acestea, cu o valoare total cumulata de peste 4 miliarde euro au contribuit decisiv la dezvoltarea judetului Alba.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a gestionat fonduri europene inca din anii 2000, coordonand la nivel regional implementarea a mai mult de 3.700 de proiecte, a caror valoare totala este de peste 3,4 miliarde euro, iar valoarea fondurilor europene absorbite prin aceste proiecte depaseste 2,3 miliarde euro. De asemenea, ADR Centru in parteneriat cu actorii regionali a dezvoltat strategiile de dezvoltare regionala, pe fiecare perioada de programare si a intocmit strategii sectoriale, pentru a contura activitatea de planificare si programare a dezvoltarii.

Acestea au fost aspectele prezentate de conducerea ADR Centru la intalnirea tehnica derulata la universitatea albaiuliana intre mai mult de 40 edili din judetul Alba si europarlamentarii aflati in vizita.

„Nu numai Cetatea Vauban din Alba Iulia nu ar fi aratat asa cum arata acum, dar nici macar orasul nu ar fi fost angrenat pe acest drum al dezvoltarii, fara fondurile europene. ADR Centru a coordonat nemijlocit investitii de peste 150 milioane euro, in total, pentru modernizarea municipiului, mai mult de o treime din ei fiind utilizati pentru reabilitarea si punerea in valoare a simbolului nostru unic, Cetatea. Am discutat cu oaspetii nostri despre activitatile pe care le derulam in aceasta perioada complexa. Avem de finalizat investitiile incepute – care se observa in mai multe orase ale regiunii, nu doar la Alba Iulia – si vom lansa apeluri de proiecte pentru Programul „Regiunea Centru”, pe care il coordonam direct, descentralizat, in calitate de Autoritate de Management. Am atins un nivel de dezvoltare la care putini s-ar fi asteptat in urma cu 25 ani: Produsul Intern Brut a crescut de peste 4 ori, productivitatea muncii aproape s-a dublat si am reusit sa depasim multe regiuni din tari mai avansate, cum ar fi Slovacia, Polonia, Grecia, Portugalia si altele. Acum trebuie sa venim cu solutii la nevoile identificate alaturi de partenerii nostri, in cadrul Planului de Dezvoltare Regionala Centru si in Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii, in stransa legatura cu recomandarile Raportului de tara. Vom lansa in scurt timp cererile de proiecte pentru cele aproape 1,4 miliarde euro din cadrul Programului „Regiunea Centru” si speram ca, daca vizita oaspetilor nostri de azi se va repeta peste cativa ani, sa vada noi transformari in judetele noastre, sa gaseasca aici o regiune cu adevarat atractiva pentru locuitori si turisti, cu o economie competitiva bazata pe cunoastere si inovare, in care grija pentru mediu si utilizarea rationala si durabila a resurselor sa contribuie la bunastarea fiecarui cetatean”, a declarat, dupa incheierea intrevederii cu europarlamentarii Comisiei REGI, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

ADR Centru, Alba Iulia, 17.05.2023

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.