Alba Iulia: Punctul de vedere al colegiului militar privind strămutarea Bisericii de lemn de lângă stația de salvare

- Actualitate - februarie 27, 2024
Distribuie

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia și-a anunțat poziția în privința strămutării bisericii de lemn, aflată la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Dr. Ioan Rațiu.

Construită în secolul al XVIII-lea, biserica de lemn are două hramuri: Învierea Domnului și Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.

Biserica a fost construită în anul 1769, în satul Brăzești, ce în prezent aparține orașului Baia de Arieș, din Munții Apuseni.

Biserica a fost adusă pe amplasamentul actual din cartierul Cetate (lângă stația de Salvare) în anul 1991. Contribuția principală la mutarea Bisericii la Alba Iulia a avut-o Zamfira Constantinescu, stareța Mănăstirii Prislop. Pictura a fost realizată de sora Viorica Crețu de la aceeași mănăstire, la rândul său, o ucenică a părintelui Arsenie Boca.

Prima slujbă a avut loc chiar de Paști, în anul 1992. Sfințirea noului lăcaș a avut loc, însă, un an mai târziu, când biserica a primit și hramul de „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”. O nouă sfințire a avut loc în anul 2000.

„Aflând de intenția construirii unei biserici noi în Parohia Ortodoxă Română – Biserica Sfântul Antonie cel Mare – Alba Iulia și mutarea lăcașului de cult – Biserica de lemn Învierea Domnului într-o altă locație, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a transmis un memoriu Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, în vederea începerii demersurilor pentru relocarea locașului de cult, monument istoric, în incinta instituției de învățământ. Au fost făcute demersuri privind legalitatea proiectului, obținându-se acordul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei și al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În perioada următoare vor fi inițiate procedurile prevăzute de legislația în vigoare pentru acceptarea de către Statul Român, prin Ministerul Apărării Naționale, a donației reprezentând biserica de lemn.

Întrucât biserica de lemn urma să fie strămutată, am considerat un moment oportun de a avea și colegiul militar un lăcaș de cult. Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, prin Ministerul Apărării Naționale, va aduce biserica de lemn la rangul de monument istoric, în conformitate cu prevederile Ministerului Culturii”, se arată într-un răspuns solicitat colegiului militar albaiulian și semnat de Ioana POPA, referent informare și relații publice Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.