Alba Iulia: Premiul 2 pentru eleva caporal Alexandra Ojog la concursul „Eroul meu de ieri și de azi”

- Educative - ianuarie 7, 2021
Distribuie

Eleva caporal Alexandra Ojog, din clasa a XI-a a Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, a obținut premiul 2 la concursul „Eroul meu de ieri și de azi”, organizat de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.

Eseul Alexandrei, intitulat sugestiv „Suferința și durerea eroilor din familia mea”, înglobează o scurtă parte din istoria familiei ei. Străbunicii şi bunicii Alexandrei din Republica Moldova au fost mobilizaţi pe front sau deportaţi în Siberia în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

„Toate întâmplările pe care le-am cuprins în acest eseu, mi-au fost spuse de bunica mea, Nina Gorceag, cu promisiunea că îmi voi aminti să spun această poveste și nepoților mei: că în familia noastră au existat oameni bravi, capabili să lupte cu prețul vieții pentru patrie sau care au fost victimele unui regim corupt, nevoiți să treacă prin greutăți inimaginabile. Sângele lor îmi curge prin vene, iar acum auzind aceste povești de la bunica mea, am realizat motivul pentru care am ales să urmez o carieră militară și dorința din sufletul meu de a-mi apăra patria și de a mă dedica unei cariere militare. Iubirea pentru patrie și sângele eroilor care îmi curge prin vene, m-au ajutat să ajung aici, elevă a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, statut de care sunt foarte mândră, și viitor ofițer al Armatei Române”, a spus Alexandra.

Povestea familiei Alexandrei a fost aşezată pe hârtie la îndemnul profesorului de istorie Dan Anca, spre „aducere aminte tuturor eroilor noștri de ieri și de azi”. „Istoria este un șir nesfârșit de povești care vin de-a lungul milenilor, secolelor, decenilor și anilor către noi, cei care reprezentăm prezentul, unele cu teme generale, cu referire la întreaga umanitate, altele sunt povești particulare cu teme care implică emoție și respect față de cei care le-au „scris”. Pe această linie a emoțiilor și respectului profund, se înscrie și povestea familiei Alexandrei, poveste cu un titlu de rezonanță „Suferința și durerea eroilor din familia mea”. Mesajul emoționant al eseului și redactarea științifică a materialului au propulsat-o pe Alexandra pe locul II al acestui concurs național. Onoare, respect și aducere aminte tuturor eroilor noștri de ieri și de azi”, a spus profesorul de istorie Dan Anca.

Service camioane
Comments are closed.