Alba Iulia: Ministerul Apărării Naționale nu va da bani pentru construirea unui lăcaș de cult în locul Bisericii „Învierea Domnului”

- Actualitate - februarie 26, 2024
Distribuie

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia și Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia au inițiat în anul 2021 un proiect comun de relocare a bisericii de lemn „Învierea Domnului” din proprietatea parohiei, în curtea instituției de învățământ.

În prezent, la nivelul structurilor abilitate ale ministerului se efectuează o analiză impusă de respectarea prevederilor legislației incidente în protejarea monumentelor istorice, în urma căreia se va putea stabili dacă operațiunea de strămutare va putea fi efectuată, având în vedere costurile de relocare, regimul juridic și operațiunile de demontare, reconstruire și restaurare a fiecărui element în condiții speciale, procesul fiind unul extrem de complex și specializat.

Întrucât operațiunea vizează strămutarea monumentului istoric clasat conform legii în grupa A – monumente istorice de valoare naţională şi universală, apreciem că demersurile vor putea fi continuate, în funcție de concluziile rezultate în urma analizei mai sus-menționată și numai după obținerea avizelor/acordurilor prealabile emise de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, potrivit atribuțiilor prevăzute la art. 33 alin. (1), lit. j) și lit. k1) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere aspectele de mai sus, menționăm că Ministerul Apărării Naționale nu a încheiat cu Parohia Ortodoxă „Sfântul Antonie cel Mare” Alba Iulia un protocol/acord referitor la operațiunile de relocare a bisericii și nu este stabilit un termen de realizare a strămutării.

Pe de altă parte, vă informăm că nu există o intenție a Ministerului Apărării Naționale de a construi din fonduri proprii un nou lăcaș de cult pe amplasamentul actual al Bisericii de lemn „Învierea Domnului”.

Ministerul Apărării Naționale – Biroul de Presă

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.