Aeroportul Ghimbav achiziționează tunuri și lasere pentru a îndepărta ciorile și alte păsări care pot pune în pericol avioanele în timpul decolării și aterizării.

- Nationale - iulie 14, 2023
Distribuie

Decizia de achiziționare a fost luată în urma incidentului de luna trecută, când o aeronavă Dan Air a lovit un stol de păsări pe Aeroportul Ghimbav, fiind nevoie să fie oprită până când specialiști din Craiova și București au efectuat verificări tehnice (deoarece la Brașov nu există astfel de servicii). În consecință, administrația aeroportului a decis să achiziționeze noi echipamente pentru îndepărtarea păsărilor.

În prezent, singurul dispozitiv de îndepărtare este o mașină de verificare a pistei, însă există riscul ca păsările să revină în zona pistei înainte de decolarea sau aterizarea efectivă a avioanelor, punând în pericol piloții. Astfel, aeroportul va achiziționa tunuri și lasere specializate pentru a speria păsările. Costul estimat pentru aceste echipamente se ridică la aproximativ 12.000 de lei.

Tunurile vor fi alimentate cu butelii de propan și vor costa 5.672,28 lei fără TVA sau 6.750 de lei cu TVA pentru trei astfel de echipamente. Conform specificațiilor tehnice, dispozitivul poate genera 1, 2, 3 sau 4 explozii consecutive, cu o pauză de 5 secunde între ele. Intervalul de timp poate fi reglat cu precizie între 1 și 60 de minute (o serie de trageri), sau pot fi utilizate cele două setări presetate ale fabricantului, care generează explozii la intervale aleatorii de 1-10 minute și 1-20 minute (o serie de trageri cu 1, 2, 3 sau 4 explozii). Achiziționarea echipamentelor se va realiza prin intermediul contractului semnat între Aeroport și firma Ozon Company din București.

În ceea ce privește laserul, acesta va avea o rază de acțiune de 1 kilometru în timpul zilei și de 2 kilometri în timpul nopții, conform specificațiilor tehnice. Personalul tehnic al aeroportului va primi și un binoclu, care le va permite să observe stolurile de păsări și să le îndepărteze ulterior cu ajutorul acestui dispozitiv.

Am gasit echipamente de speriat păsările, inclusiv tunuri, pe diverse site-uri de vânzări online. Negociat.ro este un site cunoscut pentru tranzacții comerciale, astfel că am consultat preturile pentru tunuri pentru îndepărtarea păsărilor, ele incep de la 900 ron si pot ajunge la sume mult mai mari.

The post Aeroportul Ghimbav achiziționează tunuri și lasere pentru a îndepărta ciorile și alte păsări care pot pune în pericol avioanele în timpul decolării și aterizării. first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.