ADR Centru: Tinerii din Regiunea Centru au acceptat cu entuziasm provocările europene

- Educative - decembrie 18, 2022
Distribuie

Cu neincredere initial, dar apoi cu multa bucurie, cu entuziasm si, la sfarsit, cu pareri de rau ca s-au terminat pre repede provocarile, un numar de peste 500 elevi si profesori din 12 licee din Regiunea Centru au raspuns la European Friendship Challenge. Ineditul eveniment a adus laolalta echipe de cate 4 elevi, prieteni si colegi, care au participat la o scurta competitie interactiva in scoli, au rezolvat quiz-uri, au raspuns la intrebari pe teme europene, si-au convins prietenii sa recicleze, au cantat Imnul Europei si multe altele. Activitatea, organizata de Europe Direct Regiunea Centru, cu sustinerea structurii gazda ADR Centru, in parteneriat cu Asociatia Emanoil din Alba Iulia, a cucerit toti participantii, elevi de liceu, care s-au simtit extraordinar alaturi de colegi.

Cu sprijinul Inspectoratelor Scolare Judetene, pe parcursul lunii noiembrie echipa Europe Direct – Regiunea Centru, alaturi de voluntarii de la Asociatia Emanoil, au fost pe „drum” si au mobilizat aproape 500 de elevi si peste 50 de profesori sa afle mai multe despre programele europene dedicate lor, despre sursele de informare la care au acces, despre valorile si principiile europene, dar si detalii despre solutiile de protectie a mediului, care se pot aplica pentru contracararea deteriorarii calitatii vietii. Evenimentul, tip caravana, a propus participantilor o activitate interactiva, pe tematica europeana, la care au participat tineri din toate cele sase judete, Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, in cadrul unitatilor de invatamant propuse de Inspectoratele Scolare. Activitatea s-a desfasurat in contextul sarbatoririi Anului European al Tineretului, an in care tinerilor li s-a cerut sa isi faca auzita vocea, sa se implice pentru a putea determina o schimbare a viitorului lor.

„Din dorinta de a fi mai aproape de elevi, de a le transmite informatii europene corecte si complete, am optat pentru acest tip de activitate. In cei peste 9 ani de implementare a proiectului Europe Direct am constientizat ca trebuie sa ajungem la tineri cu activitati interactive, dinamice, in care trebuie sa isi gaseasca o motivatie. Stim ca am reusit sa ne facem intelesi daca informatiile transmise au un format vizual, daca isi folosesc telefonul sa caute detalii, daca pot sa se implice alaturi de prieteni, dar mai ales daca le dam o sansa pentru a se exprima. Activitatea European Frienship Challenge a fost o provocare la iesirea din zona de confort, pentru testarea cunostintelor si abilitatea de a lucra in echipa, care sigur a ajutat la comunicare dintre tineri, dar si la diseminarea informatiilor europene in randul familiei si a prietenilor. Cu toate ca evenimentul s-a desfasurat in timpul liber al participantilor, am avut bucuria sa constatam ca toate echipele inscrise, dar si profesorii care i-au supravegheat au raspuns provocarilor din cadrul acestei activitati. Pe noi aceste rezultate ne conving ca avem cel putin 500 de cetateni care vor actiona mai bine pentru protectia mediului si pentru a transmite mesaje despre Uniunea Europeana, persoane care pot aprecia corect impactul resurselor europene folosite pentru dezvoltarea noastra”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

In cadrul unitatilor de invatamant din Regiune, cei inscrisi la aceasta activitate interactiva pe tematica europeana, grupati in echipe de cate 4 membri, au avut diferite provocari si sarcini de rezolvat in perimetrul scolii, cu puncte de verificare a indeplinirii acestora si cu mici recompense. Sub supravegherea cadrelor didactice, timp de 60 de minute, toti participantii au avut libertatea de a veni cu idei, materiale sau solutii cat mai interesante, care sa raspunda solicitarilor lansate in provocari. 

La finalul activitatilor, nivelul de informatii cu privire la practicile ecologice, posibilitatile de reducere a risipei energetice, dar si privind oportunitatile programelor de tineret au fost mai bine intelese de toti participantii. Acestia au primit din partea organizatorului cate un kit de materiale de participare si materiale informative, iar echipa cu cele mai multe raspunsuri corecte si cel mai bun timp a fost premiata suplimentar cu obiecte promotionale.

Lista unitatilor scolare care au acceptat provocarile acestei activitati include: Colegiul Tehnic „I.D.Lazarescu” Cugir si Liceul Teoretic Teius din judetul Alba, Colegiul National „Radu Negru” Fagaras si Liceul „Stefan Octavian Iosif” Rupea din judetul Brasov, Liceul Teologic Reformat „Dr. Csiha Kálmán” Targu Secuiesc si Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” Covasna din judetul Covasna, Liceul Tehnologic „Zimmethausen” Borsec si Colegiul National „Mihai Eminescu” Toplita din judetul Harghita, Colegiul National „Mircea Eliade” Sighisoara si Liceul Tehnologic nr. 1, Ludus din judetul Mures, Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” Agnita si Liceul Teoretic „Axente Sever” Medias din judetul Sibiu.

Un numar mare de elevi a raspuns pozitiv provocarilor prieteniei europene, la prima sa editie, din activitatea EU Challenge. In ciuda faptului ca evenimentul s-a desfasurat in weekend, entuziasmul elevilor a fost coplesitor atat pentru organizatori dar si pentru profesori, un aspect mai rar intalnit, dupa cum au spus chiar cadrele didactice. Elevii au avut ocazia sa imbine si sa testeze activitatile intelectuale cu cele fizice, sa isi exerseze abilitatile digitale, plecand fiecare dintre ei cu mai multe cunostinte despre UE, in cadrul unor activitati foarte stimulante. Au discutat despre valorile europene, si-au sunat prietenii ca sa-i convinga sa recicleze, au dansat alaturi de profesori si au invatat sa fie atenti la cerintele provocarilor, au transmis mesaje presedintelui Comisiei Europene si au propus solutii de reducere a impactului activitatilor poluante.

La finalul evenimentului, toate aceste activitati au fost inregistrate pe platforma dedicata tinerilor, realizata de Comisia Europeana, https://youth.europa.eu/year-of-youth_ro.

ADR Centru

Service camioane
Comments are closed.