ADR Centru marchează Ziua Europei: Încredere în rezultatele muncii noastre, încredere în viitorul nostru comun

- Administratie - mai 9, 2023
Distribuie

În fiecare an, în 9 Mai, românii și România aniversează Ziua Europei, dar și pacea obținută prin sfârșirea celui de-al doilea război mondial. Semnificațiile zilei de 9 Mai trec dincolo de o simplă zi din calendar, valența sa istorică definind viitorul nostru. Suntem români, suntem cetățeni liberi și europeni, de aceea, în fiecare an, în 9 Mai celebrăm străduința noastră comună, continuă și sacrificiul celor mulți, munca și rezultatele obținute de noi toți de-a lungul anilor. Ziua Europei este, mai ales acum, o zi în care trebuie să reflectăm foarte mult la solidaritatea noastră europeană.

În Uniunea celor 27 de state membre și a celor aproape 450 milioane de europeni, Ziua Europei marchează declarația istorică ministrului francez de externe Robert Schuman, care, în urmă cu 73 de ani (la 9 mai 1950), propunea primul plan concret de colaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților dintre cele două state și pentru ca pe continentul nostru să nu mai apară nicio conflagrație devastatoare cum au fost conflictele mondiale.

„Uniunea Europeană a fost și este pentru noi cea mai bună șansă și opțiune, din mai multe puncte de vedere, ca evoluție, sprijin și direcții pentru dezvoltare, ca drepturi și nivel de trai pentru cetățeni, ca solidaritate în momente de criză, cum au fost pandemia sau războiul din Ucraina.

Ca în orice familie mai numeroasă e greu să obții unanimitate sau consens, de aceea nici Uniunea Europeană nu este chiar perfectă. Totuși, pentru noi – România, Regiunea Centru cu județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – Uniunea este un partener credibil și serios, care de multe ori a văzut aspectele bune acolo unde noi eram plini de dezamăgire. Banii europeni primiți și cheltuiți cu chibzuință au simplificat viața administrațiilor locale și regionale, dar au și impus reguli și condiții. Descentralizarea, în această primă etapă prin programul și fondurile europene pe care le coordonăm noi ca Autoritate de Management a Programului Regiunea Centru, este o idee devenită realitate, o speranță concretizată, cu toate că încă persistă dubii referitoare la înțelepciunea acestei decizii. În acești 16 ani am crescut mult, dar încă învățăm să închegăm proiecte de lungă durată care să grăbească dezvoltarea țării.

Noi, România, în această familie europeană, primim mai mult decât contribuim pentru că țările mai dezvoltate știu că pacea socială și creșterea economică sustenabilă la nivelul întregului continent pot fi construite doar după eliminarea discrepanțelor de dezvoltare”, precizează domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Nu doar o zi, ci o lună întreagă de activități pe teme europene, în cadrul ADR Centru!

Activitățile ADR Centru dedicate Zilei Europei sunt marcate prin mai multe evenimente care se desfășoară în diferite locații din regiune, pe parcursul lunii mai.

În data de 6 mai am avut întâlniri cu elevii și cu tinerii care participă în proiectul educațional ”Societatea românească – societate europeană”, precum și cu participanții la ”Târgul de c’Arte Alba-Transilvana”.

În perioada 8-11 mai vom discuta cu cetățenii despre implica în diseminarea impactului investițiilor realizate cu resurse publice la nivel local și regional – în cadrul suitei de conferințe și dezbateri din Proiectul GROW, finanțat de UEFISCDI – la Brașov, Sibiu, Ciugud și Alba Iulia.

În 9 mai ne vom începe ziua alături de studenții de la Universitatea „1 Decembrie 1918”, în cadrul Sesiunii de Comunicări științifice pe teme economice, apoi vom ajunge la Biblioteca ”Lucian Blaga” din Alba Iulia, unde vom discuta pe teme europene cu tinerii din 4 clase de liceu albaiuliene, iar apoi vom sprijini Centrul de Excelență în Educație din Alba Iulia, pentru a pregăti concursul celor mai bune eseuri pe teme europene, a cărui act final va fi în 27 mai.

În 10 mai, prin evenimentul ”Europe în a plate” la Sibiu, vom sublinia „unitatea în diversitate” a opt țări din Uniunea Europeană. Elevii de la școala cu profil de alimentație publică din orașul de pe Cibin vor pregăti rețete culinare pentru a fi degustate de invitați din zece țări, pentru a sublinia cooperarea și înfrățirea europeană.

În 11 mai ADR Centru organizează un eveniment internațional dedicat mobilității verzi, eveniment pe care-l vom desfășura tot la Sibiu, un municipiu unde putem vedea la fiecare pas autobuze verzi, trotinetele electrice, piste de biciclete moderne, spații verzi reabilitate, clădiri publice izolate termic și modernizate, dar și stații sau bănci cu încărcare electrică din energie solară, realizate din fonduri europene.

În zilele de 11 și 12 mai, vom fi alături de platforma online Energynomics, la Hotel Ambient din Brașov la prima conferință din campania Eficiență energetică pentru tranziție energetică”.

În perioada 15-17 mai vom participa la Forumul Economic Internațional din Polonia, care vizează consolidarea regiunilor est-europene prin cooperare, modernizarea infrastructurii și sprijin pentru afaceri.

La Alba Iulia, noi, alături de colegii noștri care coordonează alte programe europene, vom fi gazdele unei delegații a Comisiei de Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European – în perioada 16-17 mai – care va vizita proiectele europene dedicate dezvoltării municipiului reședință de județ, dar și a comunităților din Alba.

Vom colabora cu OIR-PECU Regiunea Centru care organizează, pe parcursul lunii mai 2023, întâlniri cu beneficiarii publici si privați, actuali și potențiali, pe tema finanțărilor europene prin Programele de Educație și Ocupare, precum și cel de Incluziune și Demnitate Socială.

În această lună vom demara Crosul Europei, în mai multe licee din județele Regiunii Centru și vom organiza ”Săptămâna verde” pentru angajații ADR Centru.

În 30.05.2023, la Târgu Mureș, vom vorbi despre fondurile europene de Tranziție Justă, în cadrul unei activități organizată de Business Saga și Academia Fondurilor Europene.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru susține de aproape 25 ani dezvoltarea europeană a comunităților din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, dedicând an de an această zi de 9 Mai pentru sărbătorirea cetățeanului și a drepturilor sale. Zi după zi, ADR Centru furnizează informații și coordonează implementarea a sute de proiecte pentru creșterea calității vieții cetățenilor din regiune.

ADR Centru

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.