ADR Centru a lansat oficial Programul Regiunea Centru 2021-2027

- Administratie - noiembrie 24, 2022
Distribuie

Din 2023 va incepe depunerea de proiecte pentru investitii in valoare totala de peste 1,4 miliarde euro in Regiunea Centru!

Sub sloganul „Impreuna dezvoltam Regiunea”, peste 170 de reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale au participat la evenimentul de lansare a Programului Regiunea Centru 2021-2027, in cadrul unui eveniment organizat la Targu Mures de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. O delegatie a Comisiei Europene, reprezentanti ai Guvernului si invitati din toate judetele Regiunii Centru au participat la prezentarea publica a noului Program, aprobat prin Decizia 7893 din 26.10.2022 a Comisiei Europene. Astfel, in urmatorii sapte ani se vor investi – in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu – peste 1,15 miliarde euro, fonduri europene nerambursabile, la care se vor adauga peste 230 milioane euro cofinantare din partea Guvernului Romaniei, resurse care vor fi gestionate de ADR Centru pentru dezvoltarea regiunii noastre.

Programul Regiunea Centru 2021-2027 (PR Centru) a fost elaborat, in cadrul unui larg parteneriat regional, de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Centru in calitate de Autoritate de Management. Prin acest Program, ADR Centru va finanta atat proiectele autoritatilor publice, cat si ale mediului privat. Plafonul bugetar alocat Regiunii noastre a fost determinat de necesitati si de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, Regiunea Centru situand-se din acest punct de vedere pe locul trei la nivel national.

Programul Regiunea Centru 2021-2027 cuprinde interventii pe toate cele 5 obiective de politica ale UE si este constituit din 9 prioritati de finantare care se adreseaza urmatoarelor domenii: sustinerea procesului de cercetare, dezvoltare si transfer tehnologic de la nivel regional in domeniile de specializare inteligente regionale; sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor regionale; sprijinirea procesului de digitalizare a serviciilor publice locale si a IMM-urilor; masuri de eficienta energetica pentru cladirile rezidentiale si cladirile publice de la nivel regional; dezvoltarea mobilitatii urbane durabile; modernizarea infrastructurii de transport judetene; investitii in infrastructura educationala pe toate palierele de invatamant; dezvoltarea turismului durabil si a patrimoniului in zonele rurale; sustinerea regenerarii urbane, a conservarii patrimoniului si dezvoltarii infrastructurii de turism si cultura din zonele urbane din Regiunea Centru.

Cu o zi inainte de evenimentul de lansare a noului Program, o delegatie a Comisiei Europene a vizitat proiecte finantate in ultimii ani prin Programul Operational Regional 2014-2020, respectiv Parcul Tineretului din Ludus, incubatorul de afaceri IncubCenter SRL din Targu Mures si Palatul Culturii din municipiul resedinta a judetului. Delegatia europeana – condusa de doamna Sofia Alves, Director al Departamentului-E privind dezvoltarea regionala si politicile urbane in Europa, din cadrul DG Regio – a discutat cu beneficiarii proiectelor si a concluzionat ca noul Program al Regiunii Centru va impulsiona investitiile pentru procesul de dezvoltare regionala.

In discursul sau, sustinut in cadrul lansarii Programului Regiunii Centru, doamna Sofia Alves a mentionat aceste investitii si a subliniat ca obiectivul general al fondurilor ce vor fi atrase in perioada 2021-2027 prin noul Program prevede ca Regiunea Centru sa devina mai curata, mai atractiva pentru locuitorii sai si pentru turisti, cu o economie competitiva bazata pe cunoastere si inovare, in care grija pentru mediu si utilizarea rationala si durabila a resurselor sa fie o prioritate a fiecarui cetatean.

La evenimentul de la Targu Mures doamna Mara Toganel – Prefect al judetului Mures, a transmis mesajul Primului-Ministru al Guvernului Romaniei, domnul Nicolae-Ionel Ciuca. Domnul Péter Ferenc – Presedinte al Consiliului Judetean Mures si al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, a vorbit despre prioritatile de dezvoltare ale Regiunii. In cadrul evenimentului a avut o interventie video in direct domnul Marcel Ioan Bolos – Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE). Ulterior acestei interventii, domnul Secretar de Stat Adrian Raulea a detaliat mesajul MIPE si a semnat, impreuna cu domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, o declaratie comuna, a Ministerului si Agentiei noastre, cu ocazia aprobarii Programului Regional Centru finantat in cadrul politicii de coeziune 2021-2027.

Salut deschiderea manifestata de Guvernul Romaniei si a ministerelor implicate in procesul de descentralizare a implementarii fondurilor europene dedicate dezvoltarii regionale. Acest lucru a fost mult asteptat de autoritatile publice locale si de milioane de oameni care vor ca viata lor sa fie mai buna. Fondurile europene solicitate prin noul nostru Program sunt, de azi, mult mai aproape de cei ce decid destinatia investitiilor la nivel local, pentru binele celor pe care-i deservesc, cetatenii.

„Noi, la ADR Centru, avem responsabilitatea coordonarii si supravegherii acestui proces, pana in anul 2029. Vom trece acest examen, asa cum spune si sloganul Programului, impreuna cu autoritatile si organizatiile din Regiunea Centru, astfel incat fiecare cetatean din cele sase judete ale regiunii sa devina constient de eforturile noastre reunite si mandru ca este beneficiarul acestor investitii. Misiunea noastra consta in asigurarea unei dezvoltari reale, cu banii nerambursabili alocati de Uniunea Europeana. Suntem increzatori in capacitatea noastra de a implementa acest un Program nou, adaptat realitatilor regiunii, adaptat nevoilor cetatenilor”, a declarat, in cadrul evenimentului de lansare de la Targu Mures, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In cadrul acestei reuniuni au mai avut interventii domnul Secretar de Stat Ovidiu Cimpean, din partea MIPE, vorbind despre Fondul de Tranzitie Justa, domnul Secretar de Stat Attila Gyorgy, din partea Ministerului de Finante, care a vorbit despre mecanismele de plata si sistemul de gestiune financiara a noului Program, precum si domnul Secretar de Stat Claudiu-Vasile Racuci, care a prezentat mesajul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei. Inainte de prezentarea Planului de Dezvoltare Regionala (PDR Centru) si a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii (RIS3 Centru), documente de planificare pentru perioada 2021-2027 elaborate de ADR Centru intr-un larg cadru partenerial, doamna dr. Birgit Schliewenz – Reprezentantul Parteneriatului dintre Landul german Brandenburg si Regiunea Centru a avut o scurta interventie referitoare la procesul cresterii capacitatii institutionale a ADR Centru in perioada celor doua decenii de cand activeaza in regiunea noastra.

In final, participantilor la evenimentul de lansare a noilor oportunitati de finantare le-a fost prezentat in detaliu Programul Regiunea Centru 2021-2027, a carui versiune oficiala integrala este publicata pe pagina de internet coordonata de ADR Centru (link: http://regio-adrcentru.ro/programare-2021-2027/). Primele Ghiduri de finantare vor fi publicate in scurt timp, urmand ca, inca din primul semestru al anului viitor sa inceapa depunerea de proiecte.

Programul Regiunea Centru 2021-2027 isi propune sa gaseasca cele mai bune solutii la nevoile identificate la nivel regional in cadrul PDR Centru si al RIS3 Centru, in stransa legatura cu recomandarile Raportului de tara, cu recomandarile din cadrul Rapoartelor de evaluare ale POR 2014-2020, precum si luand in considerare alte documente strategice elaborate la nivel european, national, inclusiv strategiile de dezvoltare elaborate la nivel local si judetean.

Service camioane
Comments are closed.