9 martie: Ziua Mucenicilor

- Din Judet - martie 9, 2023
Distribuie

În ultimii ani, Ziua Mucenicilor a devenit mai degrabă un obicei nereligios, bun prilej pentru întâlniri, ziua în care se spune că bărbații trebuie să bea 40 sau 44 de pahare cu vin roșu. Tot acum se fac mucenicii la cuptor, pe post de desert. Cei mai cunoscuți sunt mucenicii moldovenești.

„Practic, cele 40 de pahare sunt în legătură directă cu numărul mucenicilor, iar cifra 44 reprezintă, de fapt, numărul zilelor care se scurg de pe 9 martie, ziua mucenicilor, până pe 23 aprilie, când se sărbătorește Sfântul Gheorghe.

Acesta, la rândul său a fost un personaj real, care a trăit în perioada împăratului roman Dioclețian, în sec II-III. Sfântul Gheorghe era și el mucenic, iar în mediile țărănești era considerat patronul regimentelor militare. Practic, prin tradiția celor 44 de pahare este o legătură directă între acești mucenici și Sfântul Gheorghe. Vinul roșu simbolizează sângele și se spune despre această licoare că le dă putere bărbaților”, povestește muzeograful Cerasela Dobrinescu, citat de Discover Dobrogea.

Tot pe 9 martie, în Ziua Mucenicilor, în lumea satului debuta un nou an agrar și se trăgea prima brazdă. Prima brazdă se trăgea în propria gospodărie și apoi se mergea pe câmp. Toate acestea se făceau, pentru ca viitorul an agrar să fie unul bun.

De asemenea, în Ziua Mucenicilor se obișnuia să se aprindă focuri în curți și în grădini. Copiii săreau peste foc, pentru ca fumul să le pătrundă în haine, în semn de purificare.

„Se consideră că fumul ne ferește de boli, de grindină, iar în această perioadă se făceau focuri și în jurul livezilor, pentru a se alunga dăunătorii și se afuma gospodăria.

Practic, se închidea gospodăria într-un cerc de fum și se afuma de jur-împrejur, pentru a-și asigura gospodarii protecția împotriva a tot ceea ce este rău.

Focul este o proiecție simbolică a soarelui pe pământ, iar ca simbolistică, se ardea anotimpul vechi și îmbătrânit, pe lângă faptul că fumul are un puternic rol purificator. Practic, se ardea, simbolic, anotimpul rece”, povestește muzeograful Cerasela Dobrinescu.

Pe 9 martie, în Ziua Mucenicilor sunt sărbătoriți toți creștinii care nu au un nume de sfânt.

De asemenea, în ziua de 9 martie se făceau, în mediul rural, predicții meteorologice.

Dacă plouă de mucenici va ploua de Florii și de Paște.

Dacă tună se zice că vara va fi îmbelșugată. Toate aceste predicții se întâlnesc la majoritatea sărbătorilor.

Pe 25 martie se sărbătorește vestirea Fecioarei Maria de către arhanghelul Gavril, care îi spune că îl va aduce pe lume pe Isus (Bunavestire).

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.