9 mai: Lucian Blaga s-a născut în urmă cu 129 de ani la Lancrăm

- Actualitate - mai 9, 2024
Distribuie

Poet, dramaturg, filosof și diplomat român, Lucian Blaga s-a născut în data de 9 mai 1895, la Lancrăm, Sebeș, unde a urmat și școala primară. Și-a continuat studiile la liceul „Andrei Șaguna” din Brașov, urmând apoi Seminarul Teologic de la Sibiu, unde se înscrie pentru a evita înrolarea în armata austro-ungară. Licențiat al Facultății de Filosofie din Viena, apoi doctor în filosofie, intră în diplomație mai întâi ca atașat de presă și consilier la legațiile României din Varșovia, Praga, Berna și Viena, devenind ministru plenipotențial la Lisabona (1938-1939). Membru al Academiei Române, preia catedra de Filosofia Culturii a Universității din Cluj, creată special pentru el (1939-1948). Destituit după reforma învățământului, devine cercetător la Institutul de Istorie și Filosofie din Cluj, și la secția de istorie literară și folclor a Academiei, filiala Cluj. Moare în data de 6 mai 1961, la Cluj.

„Inaugurată cu Poemele luminii (1919), opera poetică antumă a lui Lucian Blaga cuprinde, până în 1943, încă șase volume: „Pașii profetului”, „În marea trecere”, „Lauda somnului”, „La cumpăna dintre ape”, „La curțile dorului”, „Nebănuitele trepte”, la care se adaugă versuri, majoritatea postume, din ciclurile „Vârsta de fier”, ”Cântecul focului”, „Corăbii cu cenușă”, „Ce aude unicornul”.

La rândul său, dramaturgia blagiană – de la misterul păgân Zamolxe, la Tulburarea apelor, Meșterul Manole, Cruciada copiilor, Avram Iancu, etc. pune frecvent în ecuație elementaritatea existenței cu aspirația spre absolut, miticul cu istoricul.

Foarte vastă este și opera filosofului Lucian Blaga, organizată în patru trilogii (a cunoașterii, a culturii, a valorilor și cosmologică), alcătuind un sistem în care cugetarea pură comunică substanțial cu gândirea mitică. Câteva culegeri de aforisme și eseuri rotunjesc, alături de memorialistica din „Hronicul și cântecul vârstelor” și de romanul autobiografic postum „Luntrea lui Charon”, imaginea uneia dintre cele mai complexe personalități ale culturii moderne”, se arată în Dicționarul Scriitorilor Români, coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi și Aurel Sasu. (sursa: Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba)

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.