5 februarie: 71 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu

- Actualitate - februarie 5, 2024
Distribuie

Iuliu Maniu s-a născut la 8 ianuarie 1873 la Bădăcin, judeţul Sălaj, într-o zonă a Transilvaniei cu oameni harnici, luptători, credincioși

Cu o conștiință politică desăvârșită, provenind dintr-o familie greco-catolică, Iuliu Maniu nu s-a căsătorit niciodată, dedicându-şi toată energia poporului român.

Datorită intransigenței sale, a firii sale neînduplecate, a fost supranumit Sfinxul de la Bădăcin.

Iuliu Maniu a îndeplinit numeroase funcţii publice şi politice: a fost premier al României, şef al Partidului Naţional Român din Transilvania, iar apoi preşedinte al PNŢ-ului interbelic. A fost membru în Parlamentul de la Budapesta şi după Marea Unire în Parlamentul de la Bucureşti. Imediat după înfăptuirea Marii Uniri, Maniu a îndeplinit funcţia de şef al Consiliului Dirigent al Transilvaniei (guvernul provizoriu al Transilvaniei). În mai multe rânduri a fost ales parlamentar în circumscripţia Vinţu de Jos (de altfel școala gimnazială de aici îi poartă numele).

Unii dintre politicienii ardeleni au cerut ca unirea Transilvaniei cu Regatul României să se facă doar în anumite condiţii, respectând tradiţiile multi-culturale şi etnice ale Transilvaniei. Iuliu Maniu a optat pentru o unire necondiţionată.

Înainte de 1918, în perioada când Transilvania era sub ocupaţia Austro-Ungariei, Iuliu Maniu a fost deputat român în Parlamentul de la Budapesta. Deşi era un adversar intransigent, politicienii maghiari l-au respectat pentru frumoasa limbă maghiară vorbită.

În anul 1918, la finalul Primului Război Mondial, Maniu a comandat armata românilor ardeleni care a păstrat ordinea în Viena rămasă fără o conducere politică. Revenit în Ardeal, Iuliu Maniu va avea un cuvânt hotărâtor în organizarea şi înfăpturirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

În anii 40 ai secolului trecut, Maniu a fost unul din liderii opoziţiei democratice (alături de liberali şi social-democraţi) care s-a împotrivit regimurilor totalitare care s-au succedat în câţiva ani de zile: regimul carlist, dictatura legionară, regimul antonescian, dictatura comunistă care s-a instaurat începând cu anul 1945.

La 5 februarie 1953 Iuliu Maniu s-a stins bolnav, în frig: avea 80 de ani. Iuliu Maniu şi-a găsit sfârşitul în închisoarea comunistă de la Sighet alături de o mare parte a elitei politice româneşti, alături de toţi episcopii greco-catolici şi romano-catolici.

Înaintea morţii Iuliu Maniu a cerut un lucru capital colegilor din PNŢ: Nu lăsaţi partidul să moară!

PNŢ-ul a fost refăcut în 1989 de Seniorul Corneliu Coposu şi alţi naţional-ţărănişti,

În mod simbolic, peste timp, la 8 ianuarie 1990, Tribunalul Municipiului București autorizează funcționarea primului partid politic din România post-comunistă, PNȚCD, continuator al partidului istoric interzis în 1947.

Condus de Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Constantin Ticu Dumitrescu, Ion Rațiu și alții, partidul a ajuns la guvernare în 1996. După moartea Seniorului (Corneliu Coposu, moarte survenit la 11 noiembrie 1995), conducerea PNȚCD nu a mai putut să gestioneze partidul, acesta ajungând după câțiva ani pe mâna unui personaj politic dubios: Aurelian Pavelescu, un securist trimis de Traian Băsescu să controleze partidul lui Maniu și Coposu.

Iuliu Maniu, omul care a adus Transilvania acasă, ucis de comunişti.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.