11 ianuarie 1990 – 11 ianuarie 2023: PNȚCD, primul partid înființat în România după 1989

- Nationale - ianuarie 11, 2023
Distribuie

Se împlinesc astăzi 33 de ani de la înregistrarea, „sub numărul 1”, în registrul special al partidelor politice, al primului partid politic democratic după dictatura comunistă: PNȚCD.

Pentru a clarifica și a risipi orice fel de polemici inutile sau informații greșite apărute în ultimii ani, vă prezint alăturat copii ale actelor oficiale de acum 33 de ani din care puteți remarca câteva lucruri importante:

  1. Coperta dosarului
  2. Cererea de înscriere a PNȚCD a fost depusă la Tribunalul municipiului București la data de 5 ianuarie 1990, semnată de către Corneliu Coposu – președinte și Ion Lup – secretar general adjunct. În această cerere, remarcabil este ultimul alineat, în care se scrie: „Menționăm că partidul nostru care ființează din 1869 și-a reluat activitatea legală la 22 decembrie 1989, după înfrângerea dictaturii care l-a interzis în anul 1947”
  3. Seniorul Coposu și-a dorit mult ca partidul să fie înscris oficial pe data de 8 ianuarie 1990, când s-ar fi sărbătorit 117 ani de la nașterea Marelui Iuliu Maniu, dar, din păcate, completul de judecată a amânat pronunțarea pe data de 11 ianuarie 1990 (vezi documentul 3)
    4-5. În ultimele două fotografii se poate citi decizia finală a completului de judecată, cu „admiterea cererii formulate de Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat”

Autor: Ion-Andrei Gherasim

Ultimii președinți oficiali ai PNȚCD nu au avut nici o legătură istorică, ideologică ori de suflet cu partidul, fiind infiltrați pentru a controla formațiunea politică: Marian Petre Miluț și Aurelian Pavelescu, acesta din urmă venind de la Partidul Democrat, fostul PD(FSN).

Service camioane
Comments are closed.