30 ianuarie: Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

- Actualitate - ianuarie 30, 2024
Distribuie

În ziua de 30 ianuarie sunt prăznuiți Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Cei trei se bucură și de sărbători separate, importante pentru creștinii români (ortodocși și greco-catolici): Sfântul Vasile cel Mare la 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul la 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur la 13 noiembrie și 27 ianuarie.

Reamintim faptul că cei trei au fost deopotrivă mari sprijinitori ai săracilor, orfanilor, bolnavilor şi ai tuturor celor aflaţi în suferinţă şi, mai mult decât atât, au luptat, prin cuvânt şi prin scris, pentru lămurirea adevărurilor de credinţă ortodoxă, împotriva rătăcirilor şi a credinţelor deşarte.

Sfinții amintiți au trăit în secolul al IV lea și au luptat împotriva ereziilor vremii. La momentul acela, apăruse o dezbinare între credincioși privind rolul fiecărui ierarh în viața Bisericii. Din acest motiv, Sfinții Trei Ierarhi s-au arătat împreună Episcopului Ioan al Evhaitelor și i-au spus într-un glas: „La Dumnezeu una suntem și nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnați fiind de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea, și de vei chema pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, împreunează-ne prăznuirea într-o singură zi”.

Sfinții Trei Ierarhi au apărat dreapta credință și unitatea Bisericii într-o perioadă dificilă, când era foarte greu de înțeles cum Dumnezeu este Unul în Ființă și, în același timp, Întreit în Persoane (Sfânta Treime). Cei trei mai sunt numiți și mari dascăli, acest lucru însemnând nu doar cei care transmit informații, ci și cei care și le însușesc, le trăiesc și le arată prin tăcere.

Deşi cunoscuţi şi apreciaţi cu mult înainte pentru faptele lor, Sfinţii Trei Ierarhi au primit recunoaşterea deplină abia în 1936. La primul congres internaţional al profesorilor de teologie, au fost desemnaţi drept protectori ai instituţiilor de învăţământ teologic ortodox.

Cei trei au avut parte de o educaţie deosebită şi a urmat cursurile celor mai înalte şcoli ale vremii, de la Alexandria, Antiochia sau Constantinopol. Seriozitatea, inteligenţa şi profunzimea gândirii le-au dobândit urmând calea bisericii şi a învățăturii. Întreaga lor viaţă şi activitate au fost dedicate Bisericii şi umanităţii. Ei au reuşit să ridice la un nivel superior Biserica Mântuitorului, printr-un nou mod de manifestare, în slujba omului.

Tradiții populare

30 ianuarie este zi importantă: creștinii merg la biserică, unde se face pomenirea morţilor.

Fetele tinere se roagă şi ţin post pentru a avea o căsnicie fericită.

Femeile împart pachete cu mâncare și băutură la biserică, celor nevoiași, copiilor și bătrânilor.

O altă tradiție spune că astăzi este bine să dăm o lumânare de pomană, pentru ca întreaga viaţă să fie luminată.

Femeile care au fete de măritat merg la biserică și se roagă pentru a le găsi alesul fiicelor.

Astăzi nu se lucrează, mai ales în zona rurală. Nu este bine să speli rufe, să mături sau să faci diferite treburi gospodărești.

În această zi nu se dă nimic împrumut. Dacă o faci, se spune că vei avea parte de pagubă tot anul.

Se spune că femeile măritate care nu respectă sărbătoarea și aleg să spele rufe sau să muncească în gospodărie vor rămâne văduve.

Dacă te împaci cu cineva apropiat cu care erai certat, vei avea parte de belșug și își va merge bine tot anul.

Se mai spune că cine muncește astăzi poate rămâne orb.

Pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a răsărit în toamnă, iar de astăzi se schimbă vremea, iarna făcându-i loc primăverii.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.