28 martie: Ședința Colegiului Prefectural al Județului Alba

- Actualitate - martie 28, 2024
Distribuie

Astăzi, 28 martie 2024, a avut loc ședința ordinară a Colegiului Prefectural al Judeţului Alba, întâlnirea fiind prezidată de Prefectul județului Alba, domnul Nicolae Albu, cu participarea subprefectului Andrei Vincze și a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate și a altor instituții publice din județul Alba.

Ordinea de zi a cuprins următoarele puncte de dezbatere: Bilanțul Inspectoratului de Poliție Județean Alba pentru anul 2023; Raport de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba pentru anul 2023; Dezvoltarea învățământului profesional și tehnic prin promovarea învățământului dual și corelarea cu piața muncii; Programul de ocupare al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba; Diverse.
Domnul Nicolae Albu a deschis lucrările ședinței și a dat cuvântul domnului Comisar-șef de poliție Dogaru Florin Constantin, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean Alba, care a prezentat bilanțul instituției pentru anul 2023.

În anul 2023, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliție Județean Alba au fost înregistrate cu 1% mai puține infracțiuni decât în anul 2022. Infracționalitatea judiciară a crescut cu 3,4% față de 2022, infracționalitatea economică a crescut cu 13,7%, față de 2022, iar infracționalitatea de altă natură a scăzut cu 12,9% față de 2022. Ponderea semnificativă este deținută de infracționalitatea judiciară care reprezintă 58,4% din totalul infracționalității sesizate, urmată de infracționalitatea de altă natură cu 29,7% şi infracționalitatea economico – financiară cu 11,8%.

În anul 2023, polițiștii au descoperit, în flagrant delict, 1.221 de infracțiuni. În funcție de mediul în care au fost comise, se constată că din totalul infracțiunilor sesizate, 69,5% au fost înregistrate în mediul urban, indicator care a scăzut față de anul 2022, iar 30,5% au fost înregistrate în mediul rural, indicator care a crescut față de 2022.

Pe parcursul anului 2023, au fost desfășurate peste 3.700 de activități în cooperare cu structurile Ministerului Afacerilor Interne privind prevenirea consumului de droguri. În baza Planului de Acțiune Blocada, au fost desfășurate 335 de acțiuni în care au fost angrenate, zilnic, în medie, 139 de efective de poliție și jandarmi. Au fost înregistrate 24.625 de apeluri de urgență primite prin SNUAU 112, cu 2% mai puține decât în anul 2022, din care în mediul urban au fost semnalate 63,5 %, iar în mediul rural au fost semnalate 36,5%.
Polițiștii de la siguranță școlară au desfășurat 1.785 de activități preventiv-informative destinate elevilor, care au avut ca beneficiari peste 36.000 de elevi din 327 de unități de învățământ. Au avut loc intervenții la 1.450 de evenimente privind violența domestică, majoritatea în mediul urban (61,6%) și au emis 247 de ordine de protecție provizorii. Au fost sesizate 3.236 de infracțiuni contra patrimoniului (72% din totalul infracțiunilor judiciare) infracționalitate care a scăzut cu 1,3% față de anul 2022. Furturile, cel mai important segment infracțional al acestei categorii, reprezintă 43,9%, procent ce a scăzut 6,8% față de anul 2022.

În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat 766 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe (187) fiind infracțiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracțiunile de conducere sub influența substanțelor psihoactive (95), conducere fără permis și conducerea unui autovehicul neînmatriculat. Au fost aplicate un număr de 31.850 de sancțiuni contravenționale, cele mai multe (15.229) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 226 celor care au depășit viteza cu peste 50 km/h.

Polițiștii au reținut, în vederea suspendării, 1.568 de permise de conducere şi au retras 1.172 de certificate de înmatriculare pentru diferite defecțiuni tehnice, lipsa inspecției tehnice periodice sau lipsa RCA.

În continuarea ședinței a luat cuvântul dl. Vasile Suciu, Șef serviciu, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba care a prezentat activitatea în domeniul relațiilor de muncă, contractelor de muncă și securității în muncă.

Activitatea în domeniul relaţiilor de muncă a fost planificată şi efectuată în scopul îndeplinirii tuturor acţiunilor din Programul – Cadru de Acţiuni pe anul 2023, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii Bucureşti. Au fost organizate și derulate campanii și acțiuni dispuse de către Inspecția Muncii, în stații de carburanți, lubrifianți și GPL, construcții, agenți de muncă temporară și agenți de plasare a forței de muncă în străinătate, unități de cazare și pensiuni, transporturi rutiere de mărfuri și călători, centre rezidențiale de servicii sociale, centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, pentru persoane cu dizabilități și pentru copii etc.

Au fost înregistrate în evidența Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba un număr de 129 contracte colective de muncă și un număr de 29 acte adiționale la contractele colective de muncă. Au fost restituite angajatorilor un număr de 52 contracte colective/acte adiționale de modificare a contractelor colective de muncă. Numărul total al controalelor efectuate în anul 2023, de către inspectorii de muncă din cadrul corpului de control SSM a fost de 1077, cu o medie de 90 controale pe lună și de 12,64 controale/lună/inspector.

Pe parcursul anului 2023 au fost efectuate controale la 1077 angajatori. În timpul acestor controale au fost constatate 1989 abateri de la legislația specifică în domeniul SSM si au fost dispuse tot atâtea măsuri de intrare în legalitate, cu termene precise de realizare a acestora. Ca parte din numărul total de controale arătate mai sus, 72 au fost în domeniul supravegherii pieței. În cadrul acestor controale au fost verificate 849 de produse și au fost constatate 37 de neconformități. Au fost aplicate 29 de avertismente si o amenda in valoare de 5000 lei.

Următorul punct de pe ordinea de zi s-a referit la învățământul profesional dual și a fost prezentat de domnul Dan Cherecheș, Inspector Școlar General Adjunct, Inspectoratul Școlar Județean Alba. Sistemul de învățământ dual este bazat exclusiv pe inițiativa operatorilor economici interesați în formarea profesională de calitate, dispuși să investească, în baza unui parteneriat cu școlile și primăriile, pentru a-și asigura resursa umană calificată, în calitatea lor de potențiali angajatori.

Conţinutul programei de studiu este centrat pe componenta de practică care reprezintă 20% din durata şcolarizării în primul an, 60% în anul doi an şi 72% în anul trei, la absolvire un elev acumulând un total de 2000 ore de practică. Numărul mare de ore de practică, dar şi calitatea formării prin posibilitatea elevilor de a face practică direct la angajator reprezintă avantajele care însoţesc certificatul de calificare, cu recunoaştere internaţională. De asemenea, posibilitatea ocupării unui loc de muncă în meseria pentru care s-au pregătit, imediat după absolvire, direct la angajatorul cu care elevul a avut contractul de practică, reprezintă un mecanism de incluziune şi de adaptare a competenţelor solicitate de piaţa muncii.

Numărul de clase propuse pentru anul școlar 2024-2025 liceu filiera tehnologică şi învăţământ profesional/dual reprezintă o pondere de 55,35%, faţă de 54,55% clase realizate în anul şcolar 2023-2024.Totalul claselor a IX-a liceu zi propuse pentru anul școlar 2024-2025 este de 73, din care : 38 clase filiera teoretică, 23 clase filiera tehnologică, 12 clase filiera vocaţională. Totalul claselor a IX a, învăţământul profesional/dual propuse este de 40, din care: învăţământul dual 14 clase, învăţământul profesional 25 clase, învăţământul profesional special 1 clasă. În anul școlar 2023-2024, opt unități de învățământ școlarizează elevi la învățământul dual. În anul școlar în curs ponderea învățământului dual la nivelul județului Alba este de 11,36%, iar la nivel național este de 3%.

În continuarea ședinței a luat cuvântul doamna Andrea Katona, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba. Obiectivul general al Programului judeţean pentru ocuparea forţei de muncă în anul 2023, prevede încadrarea în muncă a cel puţin 6.600 persoane. Până la data de 31.12.2023 un număr total de 6.491 persoane (98%) au intrat pe piaţa muncii. Numărul persoanelor cuprinse în serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante de la începutul anului şi până la sfârşit a fost de 9696, din care încadrate în muncă 6491 persoane. S-a realizat încadrarea după prima mediere a muncii pentru 4086 şomeri.

În anul 2023 un număr total de 12.953 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională. Au beneficiat de completarea veniturilor salariale 400 şomeri, încadrându-se înainte de expirarea indemnizaţiei pentru şomaj (o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi încadrat).

Până la finele anului 2023 s-au încheiat 7 contracte de ucenicie la nivelul întregului judeţ. Subvenţiile acordate pentru încadrarea ucenicilor se operează timp de 12, 24 respectiv 36 de luni, în funcţie de nivelul de calificare pentru care se organizează programul de ucenicie. Prin aplicarea Programului 140, special pentru comunităţi cu număr mare de etnici romi, în anul 2023, s-a realizat încadrarea a 312 persoane de etnie romă.

La solicitarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă un număr total de 30 programe de formare la care au fost înscrise 549 persoane, din care 544 şomeri, iar 5 persoane au suportat contravaloarea cursurilor fiind persoane ocupate. Un număr de 84 absolvenţi ai cursurilor de formare profesională au fost încadraţi în muncă.

La punctul Diverse de pe ordinea de zi, prefectul Nicolae Albu a subliniat importanța acțiunilor de ecologizare și plantare de arbori în această perioadă a anului. A invitat instituțiile publice să intensifice acțiunile de mediatizare a importanței protecției mediului și de conștientizare a populației cu privirea la colectarea selectivă a deșeurilor.

Domnul prefect a solicitat reprezentantului Registrului Auto Român să facă o scurtă informare cu privire la deplasările laboratorului tehnic în localitățile din județul Alba. Domnul Nicolae Rîșteiu a arătat că au fost formulate foarte multe solicitări din zona Munților Apuseni și laboratorul se va deplasa în următoarea perioadă pentru a satisface cerințele cetățenilor. Necesarul de personal va fi completat cu încă o persoană care în prezent urmează un curs de specializare în domeniul verificărilor tehnice.

A discutat modul în care se va realiza coordonarea și armonizarea acțiunilor de control și verificare în echipe mixte compuse din reprezentanți ai mai multor instituții publice, în perioada Sărbătorilor Pascale.

De asemenea, domnia sa a solicitat instituțiilor competente intensificarea acțiunilor de prevenire în contextul creșterii numărului de tineri consumatori de substanțe interzise.

La finalul ședinței a fost adoptată Hotărârea nr.6/2024 a Colegiului Prefectural privind stabilirea datei și a tematicii ședinței următoare a Colegiului Prefectural, la data de 24 aprilie 2024, cu următoarea ordine de zi: Programe propuse în oferta de formare continuă a Casei Corpului Didactic Alba și importanța pregătirii cadrelor didactice privind evoluția în cariera didactică; Activitatea Agenției pentru Protecția Mediului Alba și calitatea factorilor de mediu în anul 2023; Vaccinarea antigripală, noi reglementări – Direcția de Sănătate Publică Alba; Diverse.

Instituția Prefectului Județul Alba

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.