25 martie: Eclipsă de lună de Buna Vestire

- Actualitate - martie 25, 2024
Distribuie

Primul eveniment astronomic major al anului 2024: o eclipsă de lună în penumbră.

Pentru ca eclipsa de lună să aibă loc, Soarele, Luna și planeta Pământ trebuie să fie orientate aproximativ pe aceeași direcție. Având în vedere că Pământul este un corp opac iluminat de Soare, care proiectează în urma sa un con de umbră și unul de penumbră, luna, care nici ea nu are lumină proprie, nu mai este luminată atunci când ajunge să fie acoperită de umbra planetei noaste fie total, fie parțial și astfel se formează eclipsele.

Eclipsele de lună pot fi totale și parțiale. În cazul eclipselor totale, Luna intră în întregime în conul de umbră al Pământului, în timp ce în cazul unei eclipse parțiale se poate observa numai o parte a acesteia tăiată de umbra planetei noastre.

În 2024 vor avea loc trei eclipse de lună, însă numai una dintre ele va fi vizibilă și de pe teritoriul țării noastre. Prima eclipsă din an va avea loc pe data de 25 martie 2023 și va fi o eclipsă prin penumbră, vizibilă din America, Europa și Africa.

Cea de-a doua eclipsa va avea loc pe 18 septembrie 2024 și va putea fi observată din România, din alte țări din Europa, dar și din America și Africa.

Ultima eclipsă de lună de anul viitor va avea loc pe data de 17 octombrie și este o eclipsă cvasi-totală.

Sursa Info: radioimpuls.ro

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.