13 februarie: Ziua Mondială a Radioului

- Actualitate - februarie 13, 2024
Distribuie

Declarată în 2011 de către statele membre ale UNESCO şi adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în 2012 ca zi internaţională, 13 februarie a devenit Ziua Mondială a Radioului (WRD).

Ziua Mondială a Radioului sărbătoreşte radioul ca parte a istoriei umanităţii, urmărind diferitele evoluţii din societatea noastră şi adaptându-şi serviciile. Pe măsură ce lumea se schimbă, şi radioul se schimbă. Astfel, în timpul pandemiei covid-19, radioul a făcut posibilă, de exemplu, asigurarea continuităţii învăţării, lupta împotriva dezinformării şi promovarea acţiunilor de stopare.

Deviza ediţiei din anul 2021 („New World, New Radio”) a fost un elogiu al rezistenţei radioului; un tribut adus capacităţii sale de adaptare perpetuă la ritmul transformărilor din societate şi al noilor nevoi ale ascultătorilor. Accesibil oriunde şi oricând, radioul ajunge la un public larg. Se prezintă ca o arenă în care toate vocile pot fi exprimate, reprezentate şi auzite, de aceea radioul este cel mai consumat mijloc de comunicare din lume, în prezent.

Peste 110 ani de când radioul răsună în casele oamenilor…

Obiectivele marcării acestei Zile sunt de a sensibiliza publicul şi mass-media asupra importanţei radioului şi de a încuraja factorii de decizie să stabilească şi să ofere acces la informaţii prin radio, precum şi de a consolida reţeaua şi cooperarea internaţională între radiodifuzori.

Radioul rămâne, la nivel global, cel mai accesat mijloc de informare, potrivit ONU. Totodată, reprezintă un puternic mijloc pentru celebrarea umanităţii în toată diversitatea sa şi constituie o platformă pentru discursul democratic.

Abilitate unică de a ajunge la cea mai largă audienţă face ca radioul să poată modela experienţa diversităţii unei societăţi şi să reprezinte o tribună unde toate vocile să fie reprezentate şi auzite. Posturile de radio ar trebui să servească diverse comunităţi, oferind o mare varietate de programe, puncte de vedere şi conţinut şi să reflecte diversitatea publicului, arată ONU.

Radioul este un mijloc ieftin şi potrivit pentru a ajunge la comunităţile îndepărtate şi la persoanele vulnerabile, oferind o platformă pentru a interveni în dezbaterea publică, indiferent de nivelul educaţional al oamenilor. Nu în ultimul rând, acesta joacă un rol crucial în comunicarea de urgenţă şi în cazurile de salvare.

La Mulți Ani, Radio HIT FM Alba, Radio HIT FM Harghita, Radio HIT FM Brașov !

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.