11 ianuarie: Ziua Internațională a Rezervațiilor Naturale – Descoperiți frumusețile naturii din județul Alba

- Din Judet - ianuarie 11, 2023
Distribuie

Judeţul Alba, unul dintre cele mai frumoase judeţe ale României, deţine 83 de rezervaţii naturale de interes naţional, 10 rezervaţii naturale de interes judeţean, 1 parc natural, 25 de Situri Natura 2000 şi 126 de monumente ale naturii de interes judeţean.

Vă prezentăm doar câteva dintre aceste locuri minunate:

1.Rezervația Naturală Luncile Prigoanei este o arie protejată de interes național (rezervație naturală complexă) constituită din şapte mlaştini oligotrofe caracteristice Văii Sebeşului, care au existat înainte pe suprafeţe mult mai întinse, dar care au rămas pe fundul lacurilor de acumulare de la Oaşa și Tăul Bistrei.

Rezervația este situată pe cursul superior al pârâului Prigoana, la altitudinea de 1.380-1.450 m, și se desfăşoară pe o suprafaţă de 15 ha.

2.Cheile Râmețului alcătuiesc o arie protejată de interes național (rezervație naturală complexă) și sunt situate în estul Munților Trascău (în partea sud-estică a Munţilor Apuseni, dominând valea Mureşului în aval de confluenţa cu Arieşul și nu depăşesc 1.400 metri).

Rezervația naturală Cheile Râmețului are suprafața de 40 ha și reprezintă două masive săpate în calcare mezozoice jurasice (marne, gresii conglomerate, bazalte), o zonă de chei, cu multe forme carstice (doline, turnuri, peșteri, masive de grohotișuri, turnuri, creste), înconjurate de păduri, pajiști și fănețe. Este un peisaj pitoresc și foarte puțin modificat de om, modelat în calcare, care conservă o serie de plante rare.

3.Peștera Ghețarul de la Scărișoara este situată în Munţii Bihorului, bazinul închis Ocoalele, la cumpăna apelor dintre bazinul Ocoalele și bazinul Gârda Seacă.

Gheţarul Scărişoara adăposteşte cel mai mare gheţar subteran din Romania şi probabil din Europa. Gheţarul se găseşte la altitudinea de 1.165 metri şi adăposteşte 80.000 de metri cubi de gheaţă. Cea mai veche gheaţă de la baza blocului are venerabila vârstă de 4.000 de ani.

4.Peștera Peștera lui Papară este situată în Munţii Trascăului, pe teritoriul administrativ al comunei Sălciua, județul Alba.

Este cea mai dificilă, cea mai lungă şi cea mai denivelată peşteră din România. Nu numai atât, dar include şi cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cascada şi cursul de apă subterane cu cele mai mari debite, cea mai înaltă galerie şi cea mai mare sală dintre peşterile româneşti.

5.Rezervația Naturală Detunata Goală este o arie protejată de interes național de interes geologic şi geomorfologic, situată pe teritoriul administrativ al comunei Bucium.

Rezervația constituie un unicat geologic în România, datorită coloanelor de bazalt cu formă de prismă hexagonală. Are o suprafaţă de 24 de hectare și coloanele acesteia se întind pe o lungime de circa 600 de metri, iar peretele de stâncă are înălțimea de 75 metri.

Să protejăm natura! Să luăm cu noi doar amintiri prin imagini! (foto: CJ Alba)

Consiliul Județean Alba

Service camioane
Comments are closed.