Ziua Uniunii Europene sărbătorită printr-un eveniment culinar internațional

- Administratie - mai 11, 2023
Distribuie

In 10 mai 2023, la Sibiu, am continuat seria activitatilor dedicate Zilei Europei, printr-un eveniment international la care au participat reprezentati din 8 state membre ale Uniunii Europene, alaturi de tinerii bucatari ai Colegiului Economic din Sibiu si reprezentantii Primariei municipiului. In cadrul proiectului Europe Direct Regiunea Centru, coordonat de ADR Centru, activitatea ”Europa in farfurie” a fost organizata pentru a sublinia unitatea diversitatii europene prin varietatea gustoasa si generoasa a bucatariilor traditionale din statele membre.

La Centrul de Informare Turistica Sibiu, echipa Europe Direct Regiunea Centru, alaturi de reprezentantii structurii gazda si de parteneri de proiect din Franta, Austria, Germania, Grecia Croatia, Ungaria si Spania au sarbatorit Ziua Europei, prin degustarea unor preparate traditionale, dupa retete cu gustul de ”acasa”. ”Europa in farfurie” sau ”unitate in diversitate” culinara este actiunea care a reunit peste 40 de persoane, fiind acompaniata de materiale informative si alte obiecte autohtone, provenite din Regiunea Centru.

”In 2019, când România a preluat presedintia Consiliului Uniunii Europene, Sibiul a gazduit reuniunea inaltilor reprezentanti, a sefilor de stat si de guvern ai Europei. In acest municipiu, vedem la tot pasul impactul investitiilor din fonduri europene. In cei 16 ani de când suntem stat membru al Uniunii Europene, fondurile europene atrase in Sibiu, dar si in celelalte judete din Regiunea Centru au contribui la dezvoltarea economica, dar si apartenenta cetatenilor la Uniunea Europeana. Cum Sibiul a fost tot in 2019 regiune gastronomica europeana, a fost normal sa venim tot aici pentru a alta actiune de sarbatorire a Zilei Europei, mai ales ca mâncarea traditionala este un mod de a transmite celorlalti cine suntem si nimic nu apropie oamenii mai bine impreuna decât o mâncare buna”, a declarat Simion Cretu, director ADR Centru.

Mai mult decât o simpla hrana, mâncarea este o expresie a identitatii, de aceea au fost pregatite de elevii bucatari ai Colegiului Economic noua preparate traditionale ale tarilor participante. Retetele participante au fost: Pasca fara aluat din România, Ficelle picarde din Franta, Quarkkäulchen din Saxonia, Zagorski Štrukli din Croatia, Supa de peste Baja din Ungaria, Lapte de pasare din România, Tortillia de cartofi cu ceapa din Spania, Riebel Vorarlberg din Austria si Shrimps Saganaki din Grecia. In cadrul acestui context comun si fiziologic de colaborare, al bucatariilor traditionale, preparatele au fost degustate de catre toti participantii si doua dintre ele au fost desemnate ca fiind cele mai gustoase: Pasca fara aluat româneasca si crevetii saganaki grecesti. Mostre ale sarii de la Praid, ale vinului si mierii de la Blaj, ape minerale din Covasna, brânza din Sibiu, au fost alte câteva articole ce au acompaniat seara a gustului european la Sibiu.

ADR Centru

Service camioane
Comments are closed.