Ziua Limbii Române sărbătorită și la Alba Iulia

- Evenimente - august 27, 2021
alba
Distribuie

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august ca urmare a unei inițiative legislative din 2011, votată de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. Potrivit acestei legi, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific.

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor susține pe parcursul zilei de 31 august 2021, o campanie online de promovare a limbii și a literaturii române, campanie ce se va derula pe paginile de Facebook, Youtube, Twitter și Instagram ale instituției. Programul derulat online va cuprinde: Mesaje instituționale prilejuite de Ziua Limbii Române din partea președintelui Consiliului Județean Alba, a președintelui filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și a managerului Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba; Ziua Limbii Române – istoric; Cele mai frumoase citate despre limba română, din literatura română; Recomandare de carte din literature română pentru copii; Recomandare de carte din literatura română pentru adulți; Poezia zilei și Expoziție de carte cu cele mai importante lucrări de lingvistică pe care le deține Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Campania se va încheia cu lansarea a două volume semnate de autorul albaiulian Ioan Bâscă: Presa Albei și Constantin Oancea: preot, cărturar, ctitor.

Limba română este limbă maternă pentru aproximativ 28 de milioane de persoane, limbă de stat în România și Republica Moldova și limbă oficială și administrativă în Uniunea Europeană. În țările vecine și în Balcani este limbă minoritară autohtonă, de uz familiar și local în Albania, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Serbia, Ucraina și Ungaria. Limba română se studiază ca limbă străină în 40 de țări din lume.

Service camioane
Comments are closed.