Vremea se schimbă radical: Un val de aer siberian lovește România

- Din Judet - decembrie 6, 2023
Distribuie

Meteorologul ANM, Gabriela Băncilă, arată faptul că în România va pătrunde un val de aer siberian, care va duce la o scădere bruscă a temperaturilor și va genera ninsori în mare parte a țării.

De miercuri, de la ora 18.00, până vineri, la ora 8.00, vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, în extindere dinspre sud-vest. Local, îndeosebi în regiunile sudice, cantitățile de apă vor fi de 10…15 l/mp și izolat de 20 l/mp.

La munte și în Moldova vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

În celelalte regiuni, pe parcursul nopții de miercuri spre joi vor predomina ploile, apoi vor fi precipitații mixte. Izolat se va depune polei.

”Spre deosebire de alte ierni, aceste pătrunderi ale maselor de aer mai rece, care se suprarăcește în zona Siberiei ajunge și în zona Europei. Este scenariul după care se vor desfășura lucrurile în următoarele 4 săptămâni, în sensul de alternanță între pătrunderile maselor de aer mai calde dinspre sud, mai umede.

Zona Mării Mediterane este foarte activă. Sistemele noroase generatoare de precipitații se pot foarte ușor înscrie pe traiectorii care să afecteze țara noastră. Sursa de aer rece reprezintă cel de-al doilea ingredient pentru rețeta completă a ceea ce înseamnă un episod de viscol la noi în țară – o zonă a Mediteranei foarte activă, sisteme noroase bogate în umezeală, care atunci când intră în contact fie cu un aer rece preexistent, fie să aibă loc pătrunderea de aer mai rece, să ducă fie la transformarea clasică a ploilor în lapoviță și ninsoare, fie situația care se va întâmpla la noapte, în care acest aer rece să determine temperaturi destul de scăzute, care să coboare în partea de est a Transilvaniei spre minus 10-11 grade, pentru ca apoi, când sistemul noros care aduce precipitații, să își facă acest aer rece simțită prezența prin faptul că la început precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviță ninsoare – chiar în zona Capitalei se pot remarca în cursul zilei de joi precipitații sub formă de ninsoare.

Lapoviță și ninsoare toată săptămâna

Influența acestui ciclon mediteranean care va aduce precipitații va rămâne de interes până spre sfârșitul săptămânii. În zona Dobrogei există posibilitatea ca ploaia să se transforme în ninsoare în zona de alăturare a masei de aer rece, care va staționa deasupra Moldovei, în contact cu aerul bogat în umezeală care vine din sud. Având în vedere diferența de presiune pe o suprafață destul de mică, acest lucru duce la intensificare de vânt. Ninsorile liniștite pentru zona de sud-est a țării spre sfârșitul de săptămână sunt foarte puțin probabile. Dar spre deosebire de ce s-a întâmplat în episodul anterior, intensificările de vânt nu vor mai fi cu siguranță la nivelul acela.

De data aceasta, se pare că poziționarea acestui ciclon este mai joasă, ceea ce înseamnă o influență cu precipitații solide mai ales în zona Dobrogei continentale și a părții de est a Munteniei – Brăila, partea estică a județelor Ialomița și Călărași. La începutul săptămânii viitoare, vremea se va încălzi din nou, iar temperaturile maxime vor ajunge 12, 13, poate chiar 15 grade la mijlocul zilei, cu temperaturi preponderent pozitive în cursul nopții.”, a explicat Gabriela Băncilă

Service camioane
Comments are closed.