Viceprimarul Emil Popescu: O zonă de agrement din Alba Iulia a primit numele marelui artist Eugen Handelsmann

- Administratie - mai 31, 2023
Distribuie

O zonă de agrement din Alba Iulia a primit, oficial, numele marelui artist Eugen Handelsmann!

Decizia a fost luată, azi (30 mai 2023), în urma ședinței Consiliului Local. Astfel, zona de agrement de pe Latura de Nord a Cetății, aflată între strada Unirii și strada Nicolae Bălcescu, poartă, de-acum, numele de Grădina „Eugen Handelsmann”.

Pictor și caricaturist, Handelsmann rămâne unul dintre simbolurile orașului nostru, atât prin lucrările sale, cât și prin firea sa boemă. S-a născut la Alba Iulia, în 28 octombrie 1912. Părinţii săi, evrei de rit spaniol, erau descendenţii unei familii nobile.

Artistul spunea, despre Alba Iulia, astfel: „o lume întreagă am colindat şi nici într-un loc nu m-am simţit mai bine ca acasă. (…) nu aş putea trăi fără aceste străzi unde fiecare pietricică îmi povesteşte de copilăria mea, care a fost atât de frumoasă.”

Henrietta (Mitracu în urma căsătoriei), fiica lui Eugen Handelsman, trăiește tot la Alba Iulia.

De-a lungul vieţii sale, Handy, așa cum era cunoscut de toată lumea, a realizat mii de picturi şi de caricaturi, multe aflate în casele albaulienilor, și nu numai. Sunt mândru că am și eu o lucrare care poartă semnătura marelui artist. Eugen Handelsmann este înmormântat în cimitirul evreiesc din municipiul nostru, iar pe placa lui funerară sunt scrise următoarele cuvinte: „Cât de singur eşti, Handy”

Respect profund și veșnică aducere aminte unui om deosebit și unui artist cu totul aparte!

Emil Antoniu Popescu, viceprimar al Municipiului Alba Iulia

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.