USR solicită demisia urgentă a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în mijlocul crizei din sistemul medical!

- Nationale - ianuarie 16, 2024
Distribuie

Decizii aberante ale Guvernului PSD-PNL amenință să lase zeci de mii de medici și milioane de români fără asistență medicală primară și de specialitate.

Partidul Uniunea Salvați România (USR) a cerut astăzi demisia de urgență a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în contextul unei noi crize care lovește sistemul medical românesc. După recenta criză de personal în spitale, acum medicina de familie și cea de ambulator sunt în pericol din cauza deciziilor contestate ale Guvernului PSD-PNL.

Deciziile Guvernului privind reducerea substanțială a veniturilor medicilor de familie și a celor din ambulatorii au stârnit îngrijorare în rândul profesioniștilor din sănătate. Conform acestor măsuri, există riscul ca numeroase cabinete să fie forțate să închidă, punând în pericol accesul la asistența medicală primară pentru milioane de români.

„Cu cinismul specific foștilor securiști, Ciolacu și Rafila fac praf fondurile din Sănătate. PSD controlează CNAS prin fostul general Celea, ajuns șeful Casei Naționale de Asigurări după ce a demisionat omul PNL, Andrei Baciu. Alexandru Rafila este direct răspunzător pentru toate deciziile generalului în rezervă SRI Celea, pentru că Rafila l-a propus ca șef interimar al CNAS în ședința Consiliului de Administrație pe care a prezidat-o. Anterior, generalul SRI Celea a fost consilier la cabinetul ministrului Rafila”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

În plus, acuzațiile aduse de către USR includ și o gestionare necorespunzătoare a bugetului pentru sănătate, unde premierul Ciolacu a fost acuzat că a mințit populația referitor la o majorare de 40%, fără a menționa sursele externe de finanțare și impactul real asupra medicilor și pacienților.

„PSD-PNL dă o lovitură medicilor de familie după ce facturile cabinetelor pe ultimele trei luni din 2023 au fost decontate doar parțial. Mai mult, au eliminat sporul de rural, afectând astfel și localitățile unde nu există medic de familie. Întârzierea implementării investițiilor din PNRR pentru medicinele de familie agravează situația, cu peste 3.000 de cabinete care așteaptă renovări și dotări promise”, a subliniat Adrian Wiener, deputat USR și medic.

USR atrage atenția și asupra deficitului substanțial de medici în ambulatoriile de specialitate, unde propunerea de Contract-cadru pentru 2024 prezentată de CNAS afectează grav sistemul medical. România, care ar avea nevoie de 20.000 de medici de specialitate, se confruntă în prezent cu un număr de aproximativ 11.000, situând pacienții în pericol și punând în pericol serviciile de prevenție și monitorizare a bolilor cronice.

The post USR solicită demisia urgentă a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în mijlocul crizei din sistemul medical! first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.