Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Alba Iulia

- Administratie - ianuarie 24, 2023
Distribuie

Mica Unire de la 1859 a fost sărbătorită astăzi la Alba Iulia, în fața Sălii Unirii, de un număr impresionant de români.

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

Astăzi, la 164 de ani de la Mica Unire, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, în fața Sălii Unirii s-a desfășurat un ceremonial solemn prin Intonarea Imnului Național al României, cu participarea Fanfarei Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș și o slujbă de Te Deum în amintirea Făuritorilor Unirii din anul 1859.

Un moment emoționant a fost „Hora Unirii”, jucată de Dansatorii Județului Alba, coregraf Nicolae Moldovan. Au dat mână cu mână și cei prezenți la acest eveniment important pentru întreg poporul roman.

În Sala Unirii a avut loc vernisajul expoziției „24 ianuarie 1859.Unirea Principatelor Române”. Cu această ocazie au fost expuse în premieră la Alba Iulia o serie de documente și piese originale, ce au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza și soției sale Elena Cuza.

De asemenea, pentru prima dată în România este expusă copia oficială a Convenției de la Paris din 1858 acordată Principatelor Române de către Imperiului Otoman. Documentul reprezintă una dintre primele constituții ale românilor, care a stat la baza unirii Principatelor Române la 24 ianuarie 1859.

Cu ocazia vernisajului, cei prezenți au fost introduși în atmosfera perioadei, prin intermediul unui moment de reconstituire istorică, realizat de un grup de soldați care dau viață armatei române din timpul lui Alexandru Ioan Cuza.

CJ Alba

Service camioane
Comments are closed.