Unde dai și unde crapă: Încă o faptă penală în cârca primarului din Vințu de Jos? Cineva riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani, dacă IPJ Alba își va face treaba

- Anchete - martie 29, 2021
Distribuie

Inspectoratul de Poliție al Județului Alba ar fi trebuit să se autosesizeze cu privire la unele fapte săvârșite încă din perioada campaniei electorale din anul 2020 de la Vințu de Jos. Aceste fapte au fost aduse însă abia acum în discuție, odată cu o plângere penală formulată, culmea, împotriva unui alt primar.

PE SCURT

Recent, președintele Partidului Verde Alba, Nicolaie Matei a făcut o plângere penală împotriva primarului municipiului Sebeș – Dorin Nistor. Obiectul acestei plângeri a constat în faptul că fostul viceprimar al comunei Vințu de Jos ar fi folosit 2 utilaje aparținând Primăriei Sebeș, pe bază de “sponsorizare” din partea UAT Sebeș, ceea ce în opinia liderului verzilor “ar fi fost ilegal”. Pentru că orice contract de sponsorizare ar fi trebuit să treacă prin CL Sebeș, lucru care nu s-a întâmplat.

Din primele documente apărute în spațiul public, se pare că plângerea penală nu prea se confirmă și Nicolaie Matei nu ar fi avut dreptate (însă ultimul cuvânt îl vor avea procurorii DNA sau IPJ, funcție de cine va ancheta plângerea). Adică a cam dat-o de gard… Sau, nu?

În sensul că cele două utilaje din plângerea cu pricina “au fost” de fapt unul singur: un autogreder; și nu a fost sponsorizare (cum eronat și “mincinos” s-a scris pe pagina de Facebook a PNL Vințu de Jos), ci a fost plătită din chiar banii personali ai fostului viceprimar din Vințu de Jos, actualul primar Petru Ioan Barbu?! Adică modestie la maxim: tu plătești, dar vorbești de sponsorizări…Ați prins-o pe asta?! Să nu cumva să te dai de gol că ai vrut să faci un bine comunității pe care chiar tu vrei să o conduci ca primar?! Sau poate că tocmai la el se referea ca fiind marele “sponsor”, iar atunci sigur că termenul de mincinos este neavenit și condamnabil de-a dreptul… Aproape că ne-am da singuri în judecată pentru ceva ce oricum nu am făcut…Asta așa, să fim în ton cu documentele care nu erau, dar s-au făcut… Cică se practică prin unele primării! Desigur, nu este vorba de Primăria Municipiului Sebeș, Doamne ferește! Și, evident, nici de cazul de față!

Postare oficiala PNL Vintu de Jos

Totul pare a fi cusut cu ață albă…dar din aia groasă! Dar, să nu vorbim de funie în casa spânzuratului, ci să lăsăm justiția să ne spună ce și cum, că doar știm încă de pe acum deznodământul, nu-i așa?

Închiriați local! Ajutați-vă localitatea!

Cert este că de la Primăria Sebeș oricine (UAT/PF/PJ)  poate închiria utilajele grele ale municipiului, la poate cele mai mici prețuri de pe piață. Practic cu cel puțin 30-40% mai puțin decât ai închiria un autogreder de la vreo firmă privată. Iar acesta este un serviciu despre care puțini știu, deși ar aduce foarte multe beneficii tuturor, mai ales administrației locale din Sebeș.

De pildă, pentru cei care mai efectuați lucrări în această perioadă, prețurile sunt mai mult decât decente:

Compactor: 100 RON/oră/cu deservent/fără combustibil

Buldoexcavator:100 RON RON/oră/cu deservent/fără combustibil

Autogreder: 155 RON/oră/cu deservent/fără combustibil

Măturătoare mică: 75 RON/oră/cu deservent/fără combustibil

Măturătoare mare: 100 RON/oră/cu deservent/fără combustibil

Platformă lucru la înălțime PRB: 75 RON/oră/cu deservent/fără combustibil

Spre exemplu, pentru o închiriere similară, fostul viceprimar, actualul primar de la Vințu de Jos ar fi trebuit să plătească 1.800 “ca popa” dacă ar fi închiriat de la o firmă privată din Turda, contactată de noi. Doar de dragul comparațiilor…

Și, din câte se pare, nici nu vă trebuie autorizații, documente de proprietate, acte legale etc… Daca vi s-a pus doar pata pe cineva, puteți închiria un buldo și să dărâmați casa vecinului. SPAP nu pare să aibă nevoie de vreo autorizație de demolare. Cel puțin la Vintu de Jos le-a ținut figura…

Viceprimarul actual a făcut lumină

În această speță însă, actualul viceprimar cu atribuții de primar al comunei Vințu de Jos a făcut lumină. De fapt a făcut lumină pe de o parte, dar și-a tăiat craca de sub picioare pe de altă parte. De fapt doar craca actualului primar cu atribuții de cercetat penal: Petru Ioan Barbu.

Mai pe românește, viceprimarul Petre Morar ne-a declarat cât se poate de oficial, cu privire la aspectele descrise în plângerea penală semnată de Nicolaie Matei: “Contractarea nu a fost făcută de către mine, ci de actualul primar, Petru Ioan Barbu. S-a contractat un singur utilaj, un autogreder, care a lucrat cred că o zi. Și a fost plătit din banii personali ai domnului viceprimar în perioada aia, Petru Ioan Barbu, către serviciile din Sebeș. A fost un singur utilaj, nu două, așa cum scrie în mod eronat sau intenționat eronat. În luna august-septembrie”, a declarat actualul viceprimar PNL al comunei Vințu de Jos.

Petre Morar-viceprimar cu atribuții de primar Vintu de Jos

Caz penal: pușcărie de la 6 luni la 3 ani sau amendă

Cel mai grav din punctul de vedere ale legii românești este însă ceea ce viceprimarul a declarat, probabil fără să își dea seama că scapă un porumbel din gură. Și anume, viceprimarul Barbu (același cu actualul primar Barbu) a efectuat lucrările respective pe drumul public ÎN MOD ILEGAL! Adică Primăria Vințu de Jos nu a fost informată cu această lucrare efectuată de viceprimarul Barbu?! Nu a existat nicio documentație tehnică, PT, SF, studiu de oportunitate, licitații, autorizații de construcții, autorizații de la ISCT etc. NIMIC!!!

Adică pe persoană fizică, viceprimarul PNL a închiriat utilajul+angajatul de la Primăria Sebeș și a efectuat ilegal o lucrare, fără niciun document justificativ.

“A intervenit pe un drum public, dar care arăta dezastruos și asta pot să o confirm, pentru că în zona aceea am și eu livada mea. Este vorba despre drumul spre Inuri. Nu există nicio documentație tehnică pentru lucrarea respectivă”, ne-a declarat același viceprimar al comunei Vințu de Jos.

Adică actualul primar ar fi închiriat în mod legal (?) autogrederul Primăriei Sebeș, cu care a efectuat o lucrare în mod ilegal, pe un drum public care (ce convenabil) îl ajuta și pe actualul viceprimar (livada personală a acestuia era pe traseul cu pricina).

Dar ce te faci dacă SPAP ar fi trebuit în mod OBLIGATORIU SĂ SOLICITE AVIZELE ȘI AUTORIZAȚIILE LUCRĂRII PE CARE URMA SĂ O EFECTUEZE?!?! Ghiciți cine este în perioada de probațiune? Și sub semnătura cui s-a făcut această ilegalitate???

Este trist când primarii își rezolvă problemele prin semnăturile și mâinile altora, unii riscând acum chiar pușcăria!

Ce spune legea?

Noul Cod de procedură penală este cât se poate de clar:

“Articolul 341: Efectuarea de lucrări neautorizate în zona drumului public (1) Efectuarea unor lucrări de construire, modificare, modernizare sau reabilitare a drumului public ori de amenajare a accesului rutier la drumul public, fără autorizație de construcție eliberată în condițiile legii ori cu încălcarea condițiilor stabilite în autorizație, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Ce declara în plină campanie?

Pagina oficială a PNL Vințu de Jos declara în data de 2 septembrie: “#construimimpreuna #PetruIoanBarbu. Faptele mereu demonstrează de ce vorbele nu înseamnă nimic! Petru Ioan Barbu, interesat de problemele oamenilor, ia inițiativă și se implică cu toate forțele și cunoștințele sale, pentru a reuși să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor, din comunitatea sa! Cu ajutorul utilajelor și a fondurilor primite de la sponsori, convinși de acesta, s-a reparat drumul din localitatea Inuri, de mai multe ori, punându-se piatră și asigurându-se scurgerea apei pluviale prin săparea șanțurilor pe marginea drumului. Acesta este doar un exemplu al implicării și devotamentului domnului Petru Ioan Barbu! Speram să faceți alegerea cea mai bună și să ii dați ocazia sa-și pună în aplicare pregătirea și experiența sa, ca tot ceea ce și-a propus pentru comuna noastră să devină realitate!”

Întrebăm retoric. Sau nu…:

1. I-o fi fost greu domnului fost vice, actual primar Barbu Petru Ioan să se convingă pe sine însuși să închirieze autogrederul Primăriei Sebeș?!

2. Parcă spunea dl viceprimar că “doar a trecut o dată cu lama”! Păi pentru atâta lucru era necesară o închiriere de 8 ore?! Și atunci șanțurile de pe marginea drumului s-au săpat singure? Pare o lucrare mai amplă!! Evident, fără nicio documentație tehnică, cum el însuși în calitatea sa oficială ne-a declarat în biroul său, la fel de oficial, de viceprimar!

3. Noul Cod de procedură penală nu stabilește foarte clar. Dar cine se face vinovat cf. Art.341? Viceprimarul care a dat ordinul de execuție din burtă, pe persoană fizică, fără niciun document justificativ? Era în exercițiul funcțiunii de viceprimar? Sau poate chiar SPAP Sebeș (prin directorul instituției), care a efectuat ilegal o lucrare pe un drum public?? Sau poate chiar conducătorul autovehiculului aparținând SPAP Sebeș?

4. Deci cine ar trebui să fie cercetat penal în acest caz: primarul Barbu sau șeful SPAP Sebeș? Unul dintre cei doi clar a săvârșit o lucrare neautorizată, ilegal, pe un drum public!

Stați să vedeți la Alba Iulia! Va urma…

Service camioane
Comments are closed.