Terasele ar putea rămâne deschise permanent în Alba Iulia! Soluțiile concrete pentru susținerea HORECA în Alba Iulia

- Administratie - martie 15, 2021
Distribuie

La recenta întâlnire dintre reprezentanții HORECA și o parte dintre autoritățile locale și județene, care a avut loc în regim semi-oficial vineri, la unul dintre hotelurile din Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa a promis câteva măsuri prin care Primăria Alba Iulia ar putea veni în sprijinul celor mai afectați de pandemie în această perioadă: sectorul HORECA.

Măsuri urgente și directe ce țin de Primăria Alba Iulia!

1. Taxa de funcționare numai pe zilele in care operatorul funcționează efectiv. La acest moment taxa de funcționare este plătită în întregime, deși terasele, de exemplu, nu funcționează, iar restaurantele au stat mai mult închise decât deschise!! Mai aberant este că taxa impusă de Primăria Alba Iulia nu este explicabilă: de ce se plătește și ce presupune ea?! Operatorii oricum plătesc impozitul pe spațiu, loc pt 12 luni… La această întrebare, conform reprezentanților HORECA nici fostul primar Mircea Hava nu a avut vreun răspuns, iar actualul primar Gabriel Pleșa a menționat că va trebui să se intereseze care este logica. Evident, alta decât a avea o sursă de venit suplimentară la bugetul local.

2. Impozitul pe clădiri-această doleanță a celor din HORECA (deținătorii de restaurante, terase, cafenele, săli de evenimente, baruri, hoteluri etc…) clamată la întâlnirea cu primarul Pleșa nu se va putea aplica. Din punct de vedere legal, diminuarea impozitului pe clădiri este un atribut de la nivel central, care trebui cuprins legislativ. Măsura s-a putut aplica în perioada stării de urgență, însă nu se poate aplica pe perioada stării de alertă.

În schimb, primarul Pleșa a promis că va încerca o discuție pe această temă în cadrul Asociației Municipiilor din România, iar prin acest for să se pună presiune pe Guvernul Cîțu în sensul adoptării unor derogări prin OUG. Însă nu se poate promite nimic.

De menționat că la acest moment, circa 70% dintre “horecari” își desfășoară activitatea în regim de chiriași. Ceea ce înseamnă că măsura ar fi benefică numai pentru proprietarul imobilului respectiv și nu garantează nimeni că proprietarul ar acorda mai departe vreo înlesnire.

3. Regulamentul de terase: SA FIE DEFINITIVE!!! Cea mai mare dorință a proprietarilor de cafenele și restaurante din Alba Iulia a fost modificarea regulamentului local al teraselor din Alba Iulia. Plin de aberații și prost conceput, cu măsuri ce nu se mai pot aplica de ani de zile, horecarii s-au plâns că nu au găsit niciodată înțelegere de la vechea administrație.

În acest sens, primarul mun.Alba Iulia, Gabriel Pleșa a precizat că “în mod categoric vor fi modificări în acest regulament. Îmi propun ca până la sfârșitul acestei luni să îl lansăm în dezbatere publică și vă rog să ne transmiteți doleanțele Dvs. O să vedem cum îl putem face astfel încât să fie cât mai bun pentru întreaga comunitate, pentru albaiulieni, pentru turiști și pentru toți cei implicați”

  • Alba Iulia ar putea intra, în sfârșit, în rândul orașelor turistice: TERASE PERMANENTE! Astăzi în Alba Iulia terasele funcționează numai sezonier (aprilie-noiembrie), o situație aberantă pentru un oraș ce se vrea a fi unul turistic! Exemple ca Brașov, Cluj, Sibiu nu mai are rost să dăm, iar administrațiile din afara României nici atât…Asta înseamnă pe de altă parte mai mulți bani la bugetul local
  • TAXĂ PE TERASE ÎN PANDEMIE: de la 50 de bani/mp la 1 ban/mp! Dacă Primăria Alba Iulia chiar vrea să sprijine cu adevărat cel mai afectat sector din oraș, atunci ar trebui adoptată o măsură importantă de reducere a taxării. În contextul în care niciun restaurant din Alba Iulia nu mai merge pe profit, ci toate sunt pe cote de avarie, cu reduceri de salariați, s-a lansat propunerea ca taxa pentru suprafața teraselor să fie de 1 ban/mp/zi! Astăzi taxa este de 50 bani/mp/zi!

Dincolo de deschiderea arătată de primarul Gabriel Pleșa, rămâne de văzut care va fi și decizia consilierilor locali, având în vedere că orice decizie dintre cele prezentate mai sus trebuie să treacă prin aprobarea consilierilor locali. Iar aici părerile ar putea fi împărțite, funcție de diverse interese, care de foarte multe ori nu au nicio treabă cu interesul public.

O gură de oxigen

Singura veste bună este că Alba Iulia va celebra anul viitor un nou centenar: 100 de ani de la ÎNCORONAREA REGELUI FERDINAND ȘI A REGINEI MARIA! Motiv pentru care Alba Iulia va fi gazda unor manifestări ample, unele deja gândite și programate încă de pe acum. De altfel, Alba Iulia ar putea fi un magnet cultural în anul 2022, cu manifestări și evenimente care ar trebui să înceapă încă din toamna acestui an. 

Rămâne de văzut însă câți dintre reprezentanții HORECA vor mai rezista până atunci…

Service camioane
Comments are closed.