Surse ALBA: Studiu CURS Despre Viitorul Președinte al Consiliului Județean ALBA

- Actualitate - mai 31, 2024
Distribuie

Surpriză la președinția Consiliului Județean Alba, unde actualul președinte, Ion Dumitrel (PNL), a înregistrat o scădere semnificativă în preferințele electoratului față de alegerile de acum patru ani. Conform unui studiu realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS), doar 39% dintre respondenți l-ar vota pe Ion Dumitrel pentru un nou mandat. Pe locul doi se situează Corneliu Mureșan (PSD) cu 34%, urmat de Corneliu Dan Olar (AUR) cu 12%, Marius Nicolae Rof (Alianța Dreapta Unită) cu 8% și Constantin Talpaș (PUSL) cu 2%.

Aceste rezultate indică o schimbare semnificativă și o posibilă reconfigurare politică în județul Alba. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când reprezentantul PNL nu mai beneficiază de un sprijin majoritar, ceea ce reflectă o scădere a încrederii cetățenilor în activitatea administrației județene. La întrebarea privind direcția în care se îndreaptă județul Alba, 75% dintre cei chestionați au răspuns că județul se îndreaptă într-o direcție greșită.

Studiul CURS a identificat și principalele probleme pe care cetățenii doresc să fie abordate cu prioritate de viitorul președinte al Consiliului Județean. Acestea sunt: locurile de muncă, drumurile și infrastructura, investițiile și atragerea de fonduri europene. În mod semnificativ, prețul apei a fost menționat ca o problemă importantă, cetățenii exprimând dorința de reducere a tarifelor pentru serviciile de apă și canalizare.

În contextul alegerilor europarlamentare, sondajul arată o victorie zdrobitoare pentru Alianța PSD – PNL, care ar urma să obțină aproape trei sferturi din voturi. La întrebarea „Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie 2024. Care este partidul politic / alianța cu care ați vota?”, 72% dintre respondenți au ales Alianța PSD – PNL, 12% au optat pentru AUR, iar 10% pentru Alianța Dreapta Unită.

Cercetarea sociologică a fost realizată de CURS în perioada 14 – 23 mai 2024, pe un eșantion de 1067 respondenți, cetățeni cu vârsta de peste 18 ani și cu drept de vot din județul Alba. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3%. Metoda de culegere a datelor a fost față-în-față cu fiecare respondent, iar validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date ale Institutului Național de Statistică. CURS este recunoscut ca unul dintre cele mai importante institute de sondare a opiniei publice din România, având o echipă de cercetare sociologică și de interpretare a datelor de înalt profesionalism.

Service camioane
Comments are closed.