Stare de URGENȚĂ pentru 15 zile la Washington după ce Capitoliul a fost invadat de susținători ai lui Trump!

- Externe - ianuarie 7, 2021
sua
Distribuie

Congresul Statelor Unite a început, miercuri, procesul de validare al rezultatului alegerilor prezidențiale. Democratul Joe Biden a câștigat cu 306 de voturi față de cele 232 obținute de republicanul Donald Trump.

Suporterii, incitați de Trump, au asaltat și au străpuns cordoanele de ordine când au început dezbaterile din Congres, reușind să ocupe terasele Capitolului și chiar să pătrundă în încăperi. Protestatarii au aruncat cu petarde și fumigene, strigând „Preluăm Camera”, „acesta este parlamentul nostru”..

În discursul susținut înainte de izbucniea violențelor, Trump a acuzat media că „este cea mai mare problemă pe care o avem. Fake news-urile și marile companii de tehnologia informației. I-am bătut acum patru ani, i-am luat prin surprindere. I-am bătut și acum și anul acesta au falsificat alegerile așa cum nu au fost falsificate niciodată. Nu vom renunța niciodată, nu vom valida acest furt.”

Senatorii au fost evacuați, iar unii au relatat că s-au folosit gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta pe protestatari.

O femeie a fost împușcată în piept, în timpul confruntărilor cu forțele de ordine și a fost evacuată pe targă. Mai mulți ofițeri aflați în incinta Capitoliului au fost răniți.

Trupe din Garda Națională au fost trimise la Casa Albă. Trupele speciale ale FBI au sosit pentru a ajuta forțele de poliție să instituie și să mențină controlul în clădirea Capitoliului. 

Șeful Poliției metropolitane a anunțat că cel puțin 13 persoane au fost arestate în urma asediului Capitoliului SUA de protestatarii trumpiști. Robert Contee a anunțat că niciunul dintre cei reținuți nu trăiesc în Washington D.C.

La ora locala 18.00 (1.00 – ora Romaniei, n.r.) a intrat în vigoare starea de alertă decretată de autorități în contextul violențelor fără precedent. Aceasta este valabilă timp de 12 ore. Toți cetățenii trebuie să părăsească străzile orașului. Primarul din Washington a anunțat instituirea stării de urgență pentru 15 zile. 

În jurul orei 1 protestatarii trumpiști din jurul Capitoliului au fost îndepărtați, zona fiind securizată, au anunțat forțele de ordine din Washington D.C.

Bilanțul deceselor a urcat la 4. Pe lângă femeia împușcată care a murit la spital, au fost raportate alte 3 decese, ca urmare a unor „urgențe medicale”, fără a fi oferite, însă, alte detalii.

Service camioane
Comments are closed.