Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi adusă în seara Sâmbetei Mari de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Lumina va ajunge la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” și va fi oferită delegaților eparhiilor din țară.
Distribuirea Sfintei Lumini către toate parohiile se va face prin centrele eparhiale și protopopiate, iar în jurul orei 19:00, Lumina va fi primită oficial la Catedrala Patriarhală din București de către Patriarhul Daniel.
Ca în fiecare an, un reprezentant al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei va duce Sfânta Lumină de la București la Chișinău, pentru parohiile din Mitropolia Basarabiei.
„Aducerea și oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim constituie o mărturie a unității ecleziale și o manifestare a bucuriei pascale,” subliniază Patriarhia Română.
Un miracol al Ortodoxiei
Sfânta Lumină este considerată de credincioșii ortodocși un miracol care are loc în fiecare an, în Sâmbăta Mare, în jurul prânzului, la Sfântul Mormânt din Ierusalim. În timpul slujbei Vecerniei Mari, o flacără se aprinde în mod miraculos deasupra lespezii Sfântului Mormânt, iar lumina este împărțită de Patriarhul Ierusalimului pelerinilor prezenți.
Înainte de momentul sacru, încăperea Sfântului Mormânt este verificată de autorități necreștine – un arab, un turc și un evreu – pentru a exclude orice sursă artificială de foc.
Patriarhul Ierusalimului intră apoi singur în mormânt, se roagă, iar Lumina se pogoară într-o formă diferită în fiecare an: fulgere, globuri de lumină sau străluciri din cupolă. Vata presărată pe Sfântul Mormânt se aprinde, iar Patriarhul aprinde două mănunchiuri de 33 de lumânări și iese să ofere lumina credincioșilor.

Sursa foto: Patriarhia Română

