Secția ATI de la Aiud nu are încă anesteziști pentru a funcționa 24/24!

- Anchete - februarie 3, 2021
Distribuie

Deși încă din data de 27 ianuarie 2021, Spitalul Municipal Aiud a început să preia pacienții COVID, fiind transformat în spital suport COVID, pe secția de ATI lucrurile stau încă destul de nefericit și incert.

Dotările sunt. Medicii nu sunt de găsit!

Spitalul Municipal Aiud a primit, încă din data de 9 ianuarie  din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgență – depozit central, o serie de dotări necesare funcționării secției de terapie intensivă COVID-19, după cum urmează:

  • 20 de ventilatoare,
  • 20 de monitoare
  • 60 de injectomate.

În plus, Primăria Aiud s-a ocupat ca rețeaua electrică și alte investiții necesare urgente să fie realizate:

“Noi am făcut investiții în ceea ce privește refacerea integrală a instalației electrice la secția ATI. Există tablou cu siguranțe în fiecare cameră, astfel încât dacă se întâmplă ceva să se oprească imediat alimentarea cu energie electrică exact acolo unde trebuie. Am făcut instalație de avertizare la incendiu. Am făcut tot ceea ce era de făcut”, ne-a declarat Oana Badea, primarul municipiului Aiud.

În schimb marea problemă este resursa umană.

Mai exact, nu se găsesc medicii anesteziști care să asigure gărzile și supravegherea pacienților 24/24. Întrucât de regulă pe ATI ajung cazurile cele mai grave, marea lor majoritate necesitând intubarea, este nevoie de 3-4 medici anesteziști.

DSP Alba se confruntă acum cu problema găsirii lor, în contextul în care surse neoficiale din sistem ne-au declarat că există o serie de cadre medicale, care refuză detașarea în spitalele COVID. Vor locui pentru o perioadă departe de casă, de familie, în linia întâi a luptei cu un virus încă necunoscut. Iar aceste aspecte îi fac pe unii să renunțe sau să își pună mai multe semne de întrebare.

Șeful DSP Alba, Alexandru Sinea ne-a declarat însă că “La acest moment se fac toate eforturile pentru a asigura numărul necesar de medici anesteziști la Spitalul Aiud. Am încercat mai multe demersuri, inclusiv detașări de la alte spitale. Secția ATI a primit toate dotările și fondurile necesare, sperăm să se remedieze această problemă cât mai urgent”.

dsp

Vineri ar trebui ca secția ATI să fie complet funcțională:

Managerul spitalului Municipal Aiud, Bogdan Popa ne-a declarat că speră ca acest blocaj de pe secția ATI (unde sunt 20 de paturi cu dotări complete) să fie rezolvat începând de vineri, 5 februarie:

“S-a făcut deja o detașare. Una dintre colegele noastre care ar fi trebuit să se prezinte din data de 1 a avut ceva probleme de sănătate și, dacă bine am înțeles, a fost internată la Cugir. Vor fi detașați alți 2 medici de la Spitalul Județean și de la Spitalul din Sebeș și practic în momentul în care vom avea 4 medici vom putea demara activitatea 24/24 pe secția de ATI-COVID la Aiud. Altfel s-a refăcut întreaga instalație electrică, instalația de oxigen. Deci totul este pregătit, dar avem această problemă de personal. Eu cred că pe vineri vom avea soluția completă și vom putea asigura 24/24 și pe secția ATI”, a declarat Bogdan Popa, managerul Spitalului Municipal Aiud.

Reamintim că din data de 27 ianuarie la Spitalul Mun.Aiud au început să fie internați pacienți COVID pe următoarele specialități:

– Medicină internă;

– Neurologie

– Gastroenterologie;

– Cardiologie;

– Chirurgie generală;

– Traumatologie – Ortopedie;

– Urologie;

– Obst-Ginecologie;

– Neonatologie;

– Psihiatrie.

Pentru pacienții cu afecțiuni non-COVID-19 au rămas funcționale (zone verzi) următoarele:

– Compartimentul Primiri Urgențe – 24/24h;

– Ambulatoriul integrat de specialitate (policlinica) – program normal;

– Compartimentul de pediatrie –în regim pavilionar

Laboratorul de imagistică și radiologie, precum și Laboratorul de analize medicale sunt disponibile pentru pacienții cu toate tipurile de patologii.

Pentru pacienții non-COVID-19 a fost încheiat un protocol de colaborare între Spitalul Municipal Aiud și unități sanitare similare din județ. Astfel:

– Spitalul Județean de Urgență Alba a preluat cazurile non-COVID-19 specifice secțiilor de: gastroenterologie, cardiologie, neurologie, chirurgie, ortopedie, psihiatrie, pediatrie, precum și toate cazurile de pacienți critici;

– Spitalul Municipal Blaj a preluat cazuistica non-COVID-19 specifică secției obstetrică ginecologie și boli interne;

– Spitalul Municipal Sebeș a preluat cazuistica non-COVID-19 specifică secției de neurologie și psihiatrie.

Service camioane
Comments are closed.