Se menține plafonarea tarifelor polițelor de asigurare obligatorie

- Nationale - martie 29, 2024
Distribuie

Guvernul României a decis să mențină plafonarea tarifelor polițelor de asigurare obligatorie până la 30 iunie, ca parte a eforturilor de stabilizare a pieței de asigurări. Această decizie vine în contextul unei preocupări crescute în ceea ce privește creșterea excesivă a prețurilor și pentru a asigura protecția șoferilor.

Ministerul Finanțelor a declarat că Executivul a aprobat actul normativ care prelungește perioada de aplicare a tarifelor maxime de primă la asigurarea RCA până la 30 iunie. Această măsură vine ca răspuns la persistența problemelor nerezolvate în piața asigurărilor auto, care au creat un dezechilibru între cerere și ofertă.

Tarifele de primă maxime rămân stabilite la nivelul propriilor tarife practicate de asigurătorii RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea unor ajustări cu un procent de maxim 6,8%. Aceste tarife se aplică pentru contractele încheiate după intrarea în vigoare a hotărârii.

Până la data de 30 iunie, comisioanele de distribuție pentru aceste contracte vor fi limitate la maxim 8% din prima netă. De asemenea, despăgubirile vor fi calculate în conformitate cu tarifele medii practicate de reprezentanți rent-a-car și vor acoperi perioadele necesare pentru repararea sau înlocuirea vehiculelor avariate.

În prezent, există încă reticență din partea asigurătorilor RCA în ceea ce privește asigurarea unor categorii de șoferi, iar din peste 10 milioane de mașini înmatriculate în România, doar 7 milioane au RCA valabil. Această situație poate genera presiuni suplimentare asupra prețurilor după 31 martie, când încetează efectele Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023.

Ministerul Finanțelor subliniază importanța acestei măsuri temporare pentru stabilitatea pieței și pentru a asigura accesul la asigurări pentru toți șoferii.

The post Se menține plafonarea tarifelor polițelor de asigurare obligatorie first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.