Săptămâna Mare – sau Săptămâna Patimilor – pentru credincioșii romano-catolici și protestanți

- Actualitate - martie 25, 2024
Distribuie

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare începe cu Duminica Floriilor, care ne amintește de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim. În această zi specială, mulțimile l-au întâmpinat pe Iisus aducându-i omagii cu ramuri de finic și măslin, un simbol al păcii și victoriei. Cu acest prilej, slujbele vor începe cu un act simbolic deosebit: sfintirea ramurilor aduse de credincioși, reiterând astfel tradiția și semnificația profundă a acestei zile.

Duminica Floriilor a fost prima din cele 8 zile în care se sărbătorește Paștele evreiesc sau sărbătoarea Pesah care marchează eliberarea din sclavie și plecarea din Egipt către pământul promis de Dumnezeu.

Reamintim, în anul 2024, bisericile occidentale (catolici, evanghelici protestanți, unitarieni, calvini etc) marchează Paștele pe 31 martie, iar ortodocșii și greco-catolicii pe 5 mai.

Duminica Floriilor marchează începutul Săptămânii Mari, săptămâna Patimilor şi Morţii Domnului Iisus Christos.

Cele trei zile sfinte care precedă marea sărbătoare a Paştelui (Joia Sfântă – Cina Domnului, Vinerea Sfântă – Patima și moartea Domnului și Sâmbăta Sfântă – ziua tăcerii şi a aşteptării în care amintim moartea lui Isus şi aşezarea să în mormânt) poartă numele de „Triduumul Pascal” şi au o importanţă specială pentru credincioși, pregătind sărbătoarea Învierii Domnului.

În Joia Mare, se face liturghie în amintirea Cinei de Taină, ultima cină a Mântuitorului, trădarea și vinderea Sa. După care se ţine veghe de rugăciune.

În Vinerea Mare are loc Celebrarea Patimilor (crucificarea Mântuitorului) şi Morţii Domnului nostru Isus Cristos.

În Sâmbăta Mare, toți creștinii așteaptă Învierea. La finalul Sfintei Liturghii are loc Procesiunea de Înviere, cu înconjurarea bisericii.

Duminică, 31 martie, are loc Sfânta Liturghie din prima zi de Paște.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.