Radu Marcel Tuhuț:”Sprijin pentru legumicultori și crescători de animale. PSD e alături de gospodăria țărănească și satul românesc!”

- Din Judet - ianuarie 26, 2022
Distribuie

PSD a demonstrat că este interesat de dezvoltarea, prosperitatea și bunăstarea oamenilor din mediul rural. În ultimele luni, reprezentații și specialiștii PSD în domeniul agriculturii au promovat, la nivel parlamentar și guvernamental, mai multe măsuri de sprijinire a fermierilor și gospodarilor din mediul rural, a celor care cultivă pământul sau cresc animale.

Sprijin pentru legumicultori

Ministerul Agriculturii vizează îmbunătățirea criteriilor prin care legumicultorii pot beneficia de sprijin pentru producția de legume în spații protejate.

Propunerea PSD este ca și cultivatorii de tomate să primească sprijin de până la 4.000 de euro pentru producția de tomate. Minimul necesar propus este de 3.000 kg/1.000 mp, față de forma inițială a actului normativ care prevedea realizarea unei cantități de 5.600 kg/1.000 mp. Pentru tomatele cultivate în ciclul I și în ciclul II de producție, pentru a încasa valoarea sprijinului maxim de 4000 euro/ beneficiar (3000 euro/beneficiar pentru ciclul I și 1000 euro/beneficiar pentru ciclul II), producțiile vor trebui să fie valorificate după cum urmează: pentru ciclul I – între 1 martie și 10 iunie; pentru ciclul II – între 15 octombrie – 9 decembrie.

Referitor la susținerea legumelor deficitare, beneficiarii pot primi 1.000 euro pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, iar producțiile minime necesare pentru 1.000 mp trebuie să fie pentru: castraveți – 4.000 kg (față de 5.600 kg); ardei gras/ lung – 2.000 kg; fasole păstăi – 1.500 kg; spanac – 1.000 kg; salată – 15.000 plante (față de 1.440 kg); ceapă verde 100.000 bulbi (față de 1.000 kg).

În ceea ce privește  programul de susținere a usturoiului, valoarea sprijinului de 3.000 EUR / cultură / ha / beneficiar se va acorda pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie, iar producția minimă necesară este de 3 kg usturoi/10 mp.

Sprijinirea gospodăriei țărănești

Legea cooperației agricole în forma adoptată de Parlament, urmare a inițiativei PSD, a fost promulgată. Această inițiativă a fost lansată având la bază dorința fermierilor de a se asocia într-un sistem cooperatist, unindu-și astfel toate forțele pentru susținerea dezvoltării economice, sociale și culturale a comunității și a membrilor săi. Există mai multe facilități pentru înființarea de cooperative, între care scutirea de la plata mai multor tipuri de impozite.

Sprijin pentru crescătorii de animale

Într-o ședință a guvernului din decembrie 2021 a fost aprobată o hotărâre pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Ajutorul de stat, pentru anul 2021, a fost majorat, la inițiativa PSD, de la 40 milioane lei la 70 milioane lei.

În urma acestui amendament, s-a modificat și repartizarea sumelor pe specii, proporțional cu fondurile solicitate prin cererile inițiale anuale, respectiv 30.817.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 39.183.000 lei pentru speciile ovine şi caprine.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a celor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Nu lăsăm să moară viața de la țară!

Cu respect pentru pentru locuitorii județului Alba,

Deputat Radu Marcel Tuhuț

Service camioane
Comments are closed.