Negociat.ro
Din JudetPolitice

Radu Marcel Tuhuț:”Nu lăsăm să moară viața de la țară! Două legi, pe care le-am susținut pentru mediul rural, adoptate în acest an!”

2 Mins read

Două proiecte de lege pe care le-am sprijinit în acest an în special pentru mediul rural au fost adoptate. Primul proiect vizează posibilitatea de revitalizare de către autoritățile locale a școlilor lăsate în paragină, iar al doilea ridicarea construcțiilor agricole pe terenuri extravilane.

Am semnat și susținut aceste proiecte de lege, inițiate de parlamentari ai PSD, deoarece sunt utile pentru oameni. Ele au mare aplicabilitate mai ales în mediul rural, dar și scopul de a nu lăsa să moară viața de la țară!

Primul act normativ adoptat a fost Legea nr. 271 din 11 noiembrie 2021 pentru modificarea și completarea art. 112 din Legea educației naționale nr. 1/2011. Această lege prevede ca școlile abandonate să își poată schimba destinația printr-o hotărâre a consiliului local și fără să mai fie necesar avizul conform al Ministerului Educației. Clădirile lăsate în paragină pot fi modernizate inclusiv cu bani europeni și pot fi transformate în centre sociale, cămine de vârstnici, centre pentru persoane vulnerabile, dispensare, locuri de agrement și socializare sau centre turistice. De asemenea, acestor clădiri li se pot oferi orice alte utilități, în funcție de necesitățile din fiecare comunitate. Din păcate, există sate în care natalitatea a scăzut dramatic, la fel ca numărul elevilor, și nu mai este posibilă, în viitorul apropiat, deschiderea unei instituții de învățământ. Astfel, clădirile lăsate în paragină au nevoie de altă utilitate, iar școlile din centrele de comună și cele din satele în care există elevi trebuie modernizate și aduse la standarde europene!

De asemenea, a fost adoptat și proiectul de lege pentru completarea art. 23 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Astfel, fermierii pot realiza construcții pentru activități agricole pe terenuri extravilane, nemaifiind necesară trecerea acestora în intravilan. Prin acest proiect, s-a redus birocrația și s-au eliminat autorizații inutile pentru cei care vor să investească în construcții agricole extravilane. Această lege are aplicabilitate pentru foarte mulți fermieri din județul Alba, dar și pentru cei care vor să construiască în acest sector. Actul normativ are scopul de a debloca activitatea fermierilor în contextul în care multe construcții agricole fac obiectul unor finanțări nerambursabile care pot fi pierdute dacă birocrația este excesivă.

Deputat PSD, Radu Marcel Tuhuț

COMENTEZI?