Radu Marcel Tuhuț:”Măsuri ale PSD pentru a readuce agricultura românească pe primele locuri în Uniunea Europeană!”

- Politice - noiembrie 18, 2021
alba
Distribuie

Pe timpul guvernării PSD, România s-a situat pe locul 1 la producția de porumb și floarea soarelui și pe locurile 2 și 3 la producția de soia și cereale. În 2020, pe timpul guvernării de dreapta, am înregistrat, din păcate, cele mai slabe producții agricole dintre țările Uniunii Europene. Până și domnul Oros, fost ministru al Agriculturii pus de PNL, și-a dat demisia din guvern pentru că agricultura a fost subfinanțată de liberali, iar programele din acest domeniu nu au fost susținute.

Acest lucru nu mai poate să continue! PSD i-a sprijinit mereu pe cei care au muncit pământul și nu poate privi pasiv la dezastrul din agricultură. Agricultorii din Alba trebuie ajutați pentru ca potențialul agricol de la nivelul județului să fie valorificat la adevărata sa valoare.

În timp ce în guvernarea de dreapta, în 2020, România s-a situat la coada clasamentului Uniunii Europene cu o scădere a producției agricole de 11,3%, în guvernarea PSD România a fost:

– Pe locul 1 în UE la producția de porumb în 2017 și 2018 – câte 18,9 milioane tone;

– Pe locul 1 în UE la producția de floarea soarelui în 2017 și 2018 – câte 3,3 milioane tone;

– Pe Locul 2 în UE la producția de soia, în 2017 și 2018.

– Pe Locul 3 în UE la producția de cereale în 2018.

– Pe Locul 4 în UE la producția de cereale în 2017.

– În 2017 agricultura românească a reușit 9 recorduri istorice naționale la culturile de: grâu, rapiță, mazăre, orz, floarea soarelui, soia, porumb, cartofi și struguri.

Soluțiile implementate de PSD au fost simple si eficiente și au avizat, printre altele, absorbția fondurilor europene și acordarea la timp a subvențiilor pentru agricultură, refacerea și extinderea sistemelor de irigații, creditarea subvenționată a agricultorilor, programe de sprijin pentru stimularea producției vegetale, pentru cultivatorii de tomate și de usturoi, dar și pentru zootehnie, respectiv înființare de magazine de desfacere pentru producătorii români.

PSD trebuie să intre la guvernare pentru că știe ce trebuie să facă pentru a stopa dezastrul provocat de guvernarea de dreapta. Vă prezentăm doar 5 măsuri/programe eficiente ale PSD pe domeniul agricultură:

1) Reducerea efectelor negative ale schimbărilor climatice și creșterea producției agricole. PSD își asumă reabilitarea sistemului de irigații, extinderea acestuia cu încă 800.000 ha, dotarea cu echipamente și susținerea gratuită a costului de transport al apei pe rețelele din sistemul de irigații, precum și reabilitarea și modernizarea sistemului de desecare pe o suprafață de circa 500.000 ha și combaterea eroziunii solului pe o suprafață de circa 1,5 milioane ha până în 2027.

De asemenea, sunt prevăzute investiții în dezvoltarea și perfecționarea sistemului antigrindină astfel încât până în anul 2027 România să beneficieze de un sistem de combatere a grindinei și stimulare a precipitațiilor ce va putea fi operațional în aproximativ 2000 de localități și pe o suprafață de 11 milioane ha.

2) Absorbția în întregime a fondurilor europene destinate agriculturii prin mecanismele politicii agricole comune (PAC). Plata directă de 2,9 miliarde euro anual pentru cei 800.000 de beneficiari, valorificarea sumelor prevăzute în PNDR și în POPAM și a sumelor alocate perioadei de tranziție (2021-2022), precum și pregătirea, dezbaterea publică, negocierea și depunerea Planului Național Strategic la Comisia Europeană în vederea absorbției în întregime a sumei de 15,9 miliarde euro.

3) Măsuri pentru creșterea producției şi a consumului de produse românești prin finanțarea unor programe pentru susținerea produselor deficitare; stimularea asocierii producătorilor; dezvoltarea centrelor de depozitare, sortare, etichetare, ambalare, procesare și comercializare a produselor agroalimentare.

4) Facilități pentru stabilizarea forței de muncă specializate din domeniile agriculturii, industriei alimentare și pisciculturii, asigurarea schimbului de generații și instalarea tinerilor fermieri.

5) Consolidarea reformelor în domeniul fondului funciar cu accent pe accelerarea procesului de întabulare și îmbunătățirea legislației privind arendarea și concesionarea terenurilor agricole.

Cu stimă,

Președinte PSD Alba,

Radu Marcel Tuhuț

Service camioane
Comments are closed.