Social-democrații își acuză aliații de guvernare: PNL Alba continuă să împartă banii cetățenilor județului pe criterii politice!

- Din Judet - ianuarie 30, 2023
Distribuie

Conducerea PNL a Consiliului Județean Alba demonstrează încă o dată nepricepere în administrarea bugetului județului. De asemenea, banii trebuie repartizați în mod echidistant, pentru binele tuturor cetățenilor, însă se împart pe criterii politice. Două primării, cu edili PNL care aduc voturi pentru partid, primesc an de an cei mai mulți bani pentru cofinanțarea investițiilor, în timp ce alte zone din județ rămân subdezvoltate. Oamenii din satele din Alba au rămas fără autobuz, fiind „rupți” de orașe, iar vara unele localități primesc apă cu țârâita. Încă mai există școli cu toaleta în curte, dar și multe sate lipsite de servicii de bază: canalizare, iluminat public și drumuri practicabile. Apa și serviciul de salubrizare le plătim scump sau, cu alte cuvinte, vorba românului neaoş, „cine are, are, cine n-are, n-are, cum o fost aşa rămâne”!

În primul rând, consilierii județeni ai PSD Alba au propus 8 amendamente la legea bugetului pe anul 2023, care au fost respinse de PNL fără nici o explicație coerentă și fără nici o fundamentare. Acestea vizau investiții foarte importante pentru toți cetățenii din Alba, după cum urmează: înființarea unui centru de zi pentru copii și familiile vulnerabile; sprijin pentru tinerii antreprenori, profesioniști în diferite domenii de activitate, prin amenajarea unor birouri în care să-și poată desfășura activitatea; înființarea unui centru de recuperare a victimelor violenței domestice; crearea unui serviciu de kinetoterapie pentru copii în cadrul DGASPC; sprijin financiar pentru modernizarea maternității din Sebeș; alocare de bani pentru construirea unui dispensar medical în comuna Cut; Reabilitarea şi modernizarea DJ 704 Cugir – Şureanu, Prigoana – Valea Mare – legătură cu drumul naţional DN 67C pentru punerea în valoare a domeniului Schiabil de la Șureanu; construirea unui heliport la Câmpeni, în Capitala Țării Moților.

În al doilea rând, repartizarea banilor către cele 78 de unități administrativ-teritoriale s-a realizat pe criterii politice. PNL nu a reușit să iasă din logica de partid și a alocat Teiușului, oraș condus de social-democratul Mirel Hălălai, o sumă jignitor de mică – mai puțin de o treime decât au primit alte orașe comparabile la numărul de locuitori și mai puțin decât 17 comune conduse de primari PNL. Această practică reprezintă o rușine pentru orice conducere a vreunui Consiliu Județean. Mirel Hălălai a demonstrat că este un primar gospodar, priceput, care a accesat importante sume din fonduri europene și guvernamentale pentru dezvoltarea orașului.

În al treilea rând, la capitolul investiții realizate în parteneriat cu primării, din excedentul bugetar, două UAT-uri sunt marile beneficiare. În acestea se pompează milioane de euro. PSD Alba a propus cofinanțarea unui proiect de investiții în fiecare comună, oraș, municipiu, având la bază criterii obiective, fără discriminare, astfel încât fiecare UAT să beneficieze de proiecte de bază: iluminat public, apă și canalizare, drumuri asfaltate, un serviciu medical, o școală corespunzătoare, centre pentru persoanele vârstnice, oportunități pentru tineri. PSD a susţinut şi susţine dezvoltarea economică, edilitară, socială a tuturor zonelor judeţului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru locuitorii judeţului Alba.

În lumina celor arătate mai sus, consilierii PSD Alba nu au votat proiectul de buget pe anul 2023. Nu ne opunem proiectelor bune pentru oameni, dar nu putem accepta politizarea ca banii județului să se împartă din sediul de partid.

PSD consideră că abordarea pe care o promovează actuala conducere PNL a judeţului este degradantă şi păguboasă. În locul respectului şi decenţei, primordiale de altfel în dezvoltarea condiţiei umane, primează aspectul sfidător și ignorant al acestor principii. Dezvoltarea edilitară, realizarea unor obiective sociale în fiecare unitate administrativ teritorială şi asigurarea unor condiţii umane, decente de trai, sunt principii pe care Partidul Social Democrat le promovează constant cu abnegaţie şi convingere.

Consilierii Județeni PSD Alba

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.